• Top Stories

    Η επιστροφή του Ανδρέα Μαρτίνη στις φυλακές Κορυδαλλού

    Ανδρέας Μαρτίνης


    Ο Ανδρέας Μαρτίνης επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά όχι ως κρατούμενος. Για να συμπαρασταθεί στον άνθρωπο που νιώθει ότι του έσωσε τη ζωή. Στον πολύ «σκληρό» Παναγιώτη Βλαστό.

    Ένα μήνα μετά την αποφυλάκιση του, ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν ξαναβρέθηκε σε χώρους που προφανώς δεν θα ήθελε να ξαναβρεθεί ποτέ στη ζωή του. Για 15 μήνες βρέθηκε κι ο ίδιος έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα με τον βαρυποινίτη. Εκεί φαίνεται πως αναπτύχθηκε μία ιδιαίτερη ανθρώπινη σχέση μεταξύ των δύο τόσο διαφορετικών ανδρών.

    Ο Βλαστός φρόντιζε και πρόσεχε τον 76χρονο συγκρατούμενο του, με αποκορύφωμα τη βοήθεια που του προσέφερε σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που πρόσφατα εκείνος αντιμετώπισε, μέσα στο κελί του.

    Χθες, όμως, ήταν η μέρα του Παναγιώτη Βλαστού. Η εκφώνηση της ετυμηγορίας των δικαστών που θα έκρινε εάν θα «γλιτώσει» τα δις ισόβια που πρωτόδικα του είχαν επιβληθεί για ενέργειες του λεγόμενου Συνδικάτου του Εγκλήματος. Ο ηλικιωμένος παλιός του συγκρατούμενος ήταν κοντά του για να τον στηρίξει ψυχολογικά.

     

    Η φράση του Ανδρέα Μαρτίνη αμέσως μετά την εκφώνηση της καταδικαστικής απόφασης για τον Βλαστό είναι χαρακτηριστική: «Κρίμα για το παιδί. Του αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία».

    Στον Κορυδαλλό για τον Βλαστό

    Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν βρέθηκε από πολύ νωρίς το πρωί στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου εν αναμονή της εκφώνησης της απόφασης.

    Το ίδιο είχε πράξει και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στις οποίες επρόκειτο αλλά τελικά δεν εκδόθηκε η απόφαση για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου.

    Βρισκόταν εκεί για να στηρίξει τον άνθρωπο που όταν κι εκείνος βρισκόταν στη φυλακή, θεωρεί ότι τον στήριξε όσο κανένας άλλος.

     

    Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τον Παναγιώτη Βλαστό, ο Ανδρέας Μαρτίνης έσκυψε θλιμμένος το κεφάλι: ο βαρυποινίτης που του στάθηκε σαν γιος στις δύσκολες ώρες της φυλακής, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με τα ισόβια.

    Στη διακοπή της δίκης, ο ηλικιωμένος πρώην κρατούμενο μας χαιρέτισε ευγενικά.
    «Κύριε Μαρτίνη, τι κάνετε εσείς εδώ;», τον ρωτήσαμε.

    «Ηρθα για συμπαράσταση στον Βλαστό», μας απάντησε φανερά στενοχωρημένος. «Πολύ κρίμα για αυτό το παιδί. Του αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία», ήταν τα λόγια του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του Ερρίκος Ντυνάν για τον βαρυποινίτη που φέρεται ως εγκέφαλος μιας εγκληματικής οργάνωσης.

    «Του έσωσε τη ζωή»

    Ο Ανδρέας Μαρτίνης προφυλακίστηκε στα τέλη Μαϊου του 2016 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που –κατά το κατηγορητήριο του- προέκυψε από δωροδοκία γερμανικής εταιρίας για προμήθειες στο Ντυνάν. Λίγους μήνες μετά κρίθηκε ξανά προφυλακιστέος για τα δωρεάν νοσήλια σε «επώνυμους» ασθενείς.

    Ο 76χρονος κρατήθηκε στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Στην ίδια πτέρυγα βρισκόταν και ο Παναγιώτης Βλαστός καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του για το Συνδικάτο του Εγκλήματος. Γρήγορα αναπτύχθηκε μεταξύ τους μία φιλική σχέση. «Καλύτερα μια σχέση πατέρα-γιου», θα διορθώσουν όσοι γνωρίζουν. Ο εδώ και πολλά χρόνια τρόφιμος των φυλακών φρόντιζε τον ηλικιωμένο και τον βοηθούσε να προσαρμοστεί και να επιβιώσει στο δύσκολο χώρο της φυλακής. Και ο Μαρτίνης ανταπέδιδε τη φροντίδα, με την προσοχή και το ανθρώπινο ενδιαφέρον που επιζητούσε ο βαρυποινίτης.

    Ένα περιστατικό, όμως, λέγεται πως ήταν αυτό που έδεσε ακόμα περισσότερο τη φιλία των δύο ανδρών. Τον περασμένο Ιούλιο, ένα μήνα πριν από την αποφυλάκισή του, ο 76χρονος είχε μία ξαφνική επιδείνωση στο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ο Βλαστός φέρεται να ήταν εκείνος που κινητοποίησε αμέσως τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους προκειμένου να κληθεί γρήγορα ασθενοφόρο και να γίνει έγκαιρα η μεταφορά σε νοσοκομείο. Οι φωνές του βαρυποινίτη, εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, λέγεται πως ακούγονταν σε όλες τις πτέρυγες. Κι αυτό ο Ανδρέας Μαρτίνης, με την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, απέδειξε ότι δεν το ξέχασε…

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ο Ανδρέας Μαρτίνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Μαρτίνης: Απολογήθηκε για τα κερασμένα νοσήλια -Κρίθηκε προφυλακιστέος



    ΣΧΟΛΙΑ