• Πολιτική

    Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Βαρνάβα – Πύρινο μέτωπο 25 χλμ., συνεχείς αναζωπυρώσεις (pics)

    • NewsRoom
    πυρκαγιά


    Δραματική παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής και καίει μέχρι τώρα ό,τι βρεθεί στο διάβα της.

    Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα και έχει ήδη κάψει σπίτια ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού. Σημειώνεται ότι η φωτιά στην περιοχή εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κατευθύνεται και προς την παραλία Βαρνάβα.

    Τα μέτωπα σε Κάλαμο και Βαρνάβα αναζωπυρώνονται διαρκώς καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις πυροδοτώντας νέες εστίες φωτιάς.  Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, ότι η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων.

    Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Τα στρατόπεδα είχαν εκκενωθεί τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα, ενώ οι αρχές προχώρησαν και στην προληπτική εκκένωση κατασκηνώσεων στο Γραμματικό.

    Όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς.

    Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

    Ήλθε μόνο ένα ελικόπτερο 

    Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. ««Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα» περιέγραψε η κυρία Ασημακοπούλου για ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

    Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή επιχείρησαν δύο καναντέρ και πέντε ελικόπτερα, που πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η τεράστια φωτιά, ενώ όπως δήλωσε το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, εάν χρειαστεί θα διατεθούν και άλλα εναέρια μέσα στην πορεία της ημέρας.

    Διακοπή κυκλοφορίας στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα

    Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπεί χθες.

    Αίσιο τέλος στο θρίλερ με τον αγνοούμενο

    Αίσιο τέλος είχε τελικά η αναζήτηση ενός μόνιμου κατοίκου της περιοχής του Βαρνάβα. Ο κ. Παπαγιαννίδης δεν έχει έρθει σε επαφή με τους οικείους του τις τελευταίες ώρες και οι συγγενείς του λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικράτησε όλη τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες ανησυχούσαν. Ο άνδρας εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία του. 

    Η δραματική έκκληση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα

    «Καίγονται τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου.

    Η κυρία Ασημακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά επανέλαβε: «Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρόλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά» είπε μεταξύ άλλων  και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας «θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες».

    Το πύρινο μέτωπο που απειλεί τον Βαρνάβα, σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, είναι αυτό που ξεκίνησε από τους Αγίους Αποστόλους καταστρέφοντας αρκετά σπίτια. «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στους Αγίους Αποστόλους στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ήρθε μόνο ένα ελικόπτερο και ήταν για γέλια η κατάσταση, γύρισε ο αέρας και τέρμα» περιέγραψε η κυρία Ασημακοπούλου για ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ώρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δήμαρχος Κέρκυρας: Εμπρησμός η αιτία της φωτιάς στο Φρούριο (φωτογραφίες)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάλαμος: Βιβλική καταστροφή – Και ο Τσίπρας έστελνε ευχές μέσω Τwitter

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απολογείται σήμερα ο εμπρηστής της Πάτρας – Έκαψε 13 οχήματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ