• Top Stories

    Δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου


    Ποινική δίωξη για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί, ακόμα και βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών ασκήθηκε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς μετά από αίτημα της αρμόδιας ανακρίτριας. Η συμπληρωματική δίωξη αφορά στα κακουργήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος για συμβάσεις εξοπλιστικών (κυρίως για τις φρεγάτες) που υπεγράφησαν επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Μέχρι τώρα, για αυτές τις συμβάσεις, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μόνο για απιστία στην υπηρεσία.

    Σύμφωνα με το αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα, οι νέες κατηγορίες θα αφορούν στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που οδήγησαν στη συμπληρωματική δίωξη είναι:

    -Η κατάθεση πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν για τη
    σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών, με υποκατασκευαστή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο οποίος έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας».

    -Οι λογαριασμοί της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρωην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπαρο του ζεύγους Γ.Κανδαλέπα. Από το 2014 εκκρεμεί αιτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου.

    -Το αίτημα στις ελβετικές αρχές απο τα μέσα Μαρτίου για άνοιγμα των νέων λογαριασμών που φέρονται ότι συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου.

    Τι σημαίνει η νέα ποινική δίωξη

    Εδώ και χρόνια εισαγγελείς και ανακριτές «ψάχνουν» εάν ο κ.Παπαντωνίου, που μετακινήθηκε στο Πεντάγωνο το 2001, εισέπραξε μαύρο πολιτικό χρήμα για να εγκρίνει συμβάσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο αλλά συμφέρουσες για τις αναδόχους εταιρείες.
    Η κορύφωση των ερευνών ήρθε με την αποκάλυψη στη λίστα Λαγκάρντ του ονόματος της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, με καταθέσεις στην Ελβετία (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ.Παπαντωνίου) 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων.

    Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η νέα ποινική δίωξη, για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ανοίγει νέους δρόμους στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης:

    1. Η ανακρίτρια Ηλ.Ζαμανίκα με τον επίκουρό της ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου θα μπορούν να προχωρήσουν στον έλεγχο συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών και κυρίως περιουσιακών στοιχείων. Πώς, δηλαδή, πρόσωπα που βρίσκονται υπό διερεύνηση, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου, απέκτησαν ακίνητη περιουσία. Κι αν κάποιες ενδεχόμενες αγορές ακινήτων μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

    Αυτός ο τρόπος έρευνας θυμίζει την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Το περίφημο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί –κατά τις εισαγγελικές αρχές- από τα εισοδήματα του πρώην υπουργού και το «σκοτεινό» ερωτηματικό που προέκυψε οδήγησε σε ένταλμα σύλληψης για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, με τις αποκαλύψεις από εκεί και πέρα να είναι καταιγιστικές.

    2. Το αδίκημα της δωροδοκίας ναι μεν, όπως λένε νομικοί, είναι πλέον παραγεγραμμένο, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) θεωρείται αδίκημα διαρκές και άρα, μη παραγεγραμμένο.

    Είναι το ίδιο ακριβώς αδίκημα που οδήγησε στη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου, για τον οποίο ήδη τότε, είχε αποφανθεί η Δικαιοσύνη ότι η δωροδοκία είχε παραγραφεί.

    Είναι αυτός ο λόγος άλλωστε που η Βουλή αποφάσισε η Προανακριτική Επιτροπή να εξετάσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ.Παπαντωνίου για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι μόνο για το αδίκημα της απιστίας (ακόμα και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που υπέβαλαν το αίτημα, «φωτογράφισαν» την παραγραφή του) αλλά και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Η ανακρίτρια, μετά την άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης, αναμένεται να προσωποποιήσει τις νέες κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν αυτά τα πρόσωπα θα είναι μόνο εμπλεκόμενοι που ήδη είναι κατηγορούμενοι για απιστία.

    Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες εάν προκύψουν νέα στοιχεία από αιτήματα δικαστικής συνδρομής ή εάν κριθεί ότι οι ενδείξεις είναι αρκετές για να «αγγίξουν» οι νέες κατηγορίες συγγενικά πρόσωπα του κ.Παπαντωνίου ή ακόμα και τον ίδιο τον κ.Παπαντωνίου, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σοκ! Ολόκληρη η κυνική ομολογία του παιδοκτόνου: Σκότωσε την κόρη του, την πέταξε στα σκουπίδια και πήγε για ύπνο!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με την αποφυλάκιση Τσοχατζόπουλου – Άγνωστο πότε θα βγει από τη φυλακή!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αν αυτό δεν λέγεται διαπλοκή, πώς αλλιώς μπορούμε να το ονομάσουμε;



    ΣΧΟΛΙΑ