• Top Stories

    Χαμόγελα και φιλοφρονήσεις στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν: «Να συνεργαστούμε κατά της τρομοκρατίας»

    Τραμπ Ερντογάν


    Τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

    Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τον κ. Τραμπ να κάνει μια ιστορική αναδρομή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο χώρες. Ο κ. Τραμ σημείωσε ότι Αμερικανοί και Τούρκοι είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία στη μάχη ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις και το PKK, όπως επίσης και στις προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα της Συρίας.

    Ο κ. Ερντογάν, με τη σειρά του, τόνισε πως η σχέση των δύο χωρών στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές και στα κοινά συμφέροντα. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους αλλά και για την γεωπολιτική σταθερότητα στον πλανήτη. Μάλιστα, επιθυμεί περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στους κλάδους της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του εμπορίου αλλά και της άμυνας.

    «Είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κυρίως του DAES (Ισλαμικό Κράτος), αλλά όχι μόνο», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για την αντιμετώπιση της οργάνωσης του Γκιουλέν, ο οποίος παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθεί περαιτέρω.

    Πάντως, μετά το τέλος της συνάντηση ο κ. Ερντογάν φάνηκε πιο σκληρός στις θέσεις του για τη συνεργασία ΗΠΑ – Κούρδων. Η χρήση των πολιτοφυλακών των Κούρδων (YPG) στη Συρία από τις ΗΠΑ «δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Το να λαμβάνεται υπόψη το YPG και (η πολιτική του πτέρυγα) PYG στην περιοχή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό και είναι αντίθετο με την παγκόσμια συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει» υπογράμμισε μέσω μεταφραστή ο κ. Ερντογάν.

    Αλλά και πριν από τη συνάντηση δεν έλειψε η ένταση, καθώς μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη για τις 19:30 συνάντηση (ώρα Ελλάδας), άνδρες της προσωπικής φρουράς του Erdogan επιτέθηκαν κατά των Κούρδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμία συμφωνία για το χρέος από το EWG – Στη διάθεση του Σόιμπλε και του Eurogroup η όποια απόφαση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα τον Ιούλιο – Ο ρόλος της Rothschild και οι προειδοποιήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Τσακαλώτος στη Βουλή προκαλεί: Βρείτε μου ένα ψέμα που είπα!!!



    ΣΧΟΛΙΑ