• Top Stories

    Απόφαση για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου: Η τελεσίδικη καταδίκη Βλαστού και η αθώωση Σκαφτούρου


    Ο ιθύνων νους της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου και της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου είναι –κατά τη Δικαιοσύνη- ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός. Ο έγκλειστος των φυλακών βρίσκεται ξανά μπροστά στον κίνδυνο να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, μετά τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Αντίθετα, ο συγκατηγορούμενος του, Γιάννης Σκαφτούρος, γλίτωσε τα δις ισόβια που πρωτόδικα του είχαν επιβληθεί, καθώς αθωώθηκε από τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

    «Αυτοί απήγαγαν τον εφοπλιστή Παναγόπουλο»

    Απόντος του απαχθέντος εφοπλιστή ανακοίνωσαν την (τελεσίδικη) ετυμηγορία τους οι δικαστές, μετά από μία πολύμηνη ακροαματική διαδικασία. Ο Περικλής Παναγόπουλος δεν παραστάθηκε ούτε ως πολιτική αγωγή στη δίκη των απαγωγέων του, οι οποίοι είχαν απαιτήσει λύτρα 30 εκατομμυρίων ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Οκτώ χρόνια μετά, τα λύτρα παραμένουν «εξαφανισμένα».

    Για την απαγωγή του εφοπλιστή ένοχοι κρίθηκαν ο Παναγιώτης Βλαστός ως ηθικός αυτουργός και οι Απόστολος Πετράκης, Χαράλαμπος Μουστάκας ως φυσικοί αυτουργοί. Και οι τρεις έχουν ομολογήσει την πράξη τους.

    Αθωώθηκαν από την κατηγορία της αρπαγής του κ. Παναγόπουλου τρεις κατηγορούμενοι, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί: ο Γιάννης Σκαφτούρος (ο οποίος κρίθηκε ότι δεν οργάνωσε, μαζί με τον Βλαστό, την απαγωγή μέσα από τη φυλακή), ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και ο Γιώργος Κατσαγιάννης.

    «Δεν σκότωσα τον επιχειρηματία»

    Ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008, καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός.

    Ήταν η μοναδική στιγμή που ο Βλαστός αντέδρασε από το εδώλιο του κατηγορουμένου: «Να ξέρετε είμαι αθώος. Δεν έδωσα την εντολή, δεν σκότωσα τον Γούσιο. Δεν έβαψα τα χέρια μου με αίμα. Δεν περίμενα τέτοια απόφαση», φώναξε στους δικαστές.

    Ως φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας καταδικάστηκε ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνέργεια ο Γιώργος Κατσαγιάννης.

    Ένοχοι 14 από τους 18

    Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 14 από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους για το λεγόμενο «Συνδικάτο του Εγκλήματος». Τέσσερις εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για την πρώην σύζυγο του Βλαστού, Ιωάννα Χήρα και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη, Γιάννη Καλογερίδη.

    Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε όπως και πρωτόδικα για (σχεδόν) το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετώπιζε. Κρίθηκε ότι διεύθυνε μία εγκληματική οργάνωση δίνοντας εντολές μέσα από τη φυλακή για παράνομες ενέργειες. Απηλλάγη μόνο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, λόγω παραγραφής.

    Ο Γιάννης Σκαφτούρος, πρωτόδικα καταδικασμένος σε δύο φορές ισόβια, καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο μόνο για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Αθωώθηκε και για την ηθική αυτουργία στη δολοφονία του επιχειρηματία και για την ηθική αυτουργία στην απαγωγή Παναγόπουλου. Και για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.

    Ο Βασίλης Στεφανάκος , που έχει αποφυλακιστεί από το 2016, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι κατηγορίες του για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων και ως πλημμελήματα παραγράφηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απών από το δικαστήριο Στεφανάκος (δια του συνηγόρου του) ανακάλεσε το αίτημα που νωρίτερα είχε υποβληθεί για την αναγνώριση ελαφρυντικού.

    Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφασίσει για τα ελαφρυντικά και τις ποινές.

    Ο εισαγγελέας έχει προτείνει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας στον Χαράλαμπο Μουστάκα.

    Δηλώσεις δικηγόρων

    Ικανοποιημένος από την εισαγγελική πρόταση δήλωσε ο συνήγορος του Χ. Μουστάκα, Σάκης Κεχαγιόγλου: «Η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ρίχνει την αυλαία σε μία υπόθεση που απασχόλησε επί σειρά ετών τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Θεωρώ ότι η πρόταση του κ. Εισαγγελέως Εφετών για αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης στον εντολέα μου -και εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από το Δικαστήριο- είναι απόλυτα συμβατή και με την συμπεριφορά του Χαράλαμπου Μουστάκα τόσο κατά το χρόνο που διήρκεσε η απαγωγή, όσο και με τη συγχώρεση που γενναιόψυχα του παρείχαν ο κ. Περικλής Παναγόπουλος και η κα Κατερίνα Παναγοπούλου».

    Ο συνήγορος των Παναγιώτη Βλαστού-Ιωάννας Χήρα, Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε:

    «Η περιπέτεια για την Ιωάννα Χήρα έληξε αφού κηρύχθηκε αθώα. Δυστυχώς για τον Παναγιώτη Βλαστό το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο όσον αφορά την ενοχή του για τη δολοφονία του Γούσιου λόγω και όσων προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία. Όλες οι ελπίδες μας τώρα είναι στην αναγνώριση ελαφρυντικών.»

    Ικανοποιημένος από την απόφαση δηλώνει ο συνήγορος του Γ. Σκαφτούρου, Γιάννης Μαρκουλάκος:

    «Πάντοτε είχα και έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Γούσιου, την απαγωγή Παναγόπουλου και τις εκρήξεις. Τον έκρινε ένοχο μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Όλη τη διαδικασία θα τη θυμάμαι έως την καλύτερη μέχρι τώρα. Ευχαριστώ το δικαστήριο.»

    Στην αναγνώριση ελαφρυντικών προσβλέπει και ο συνήγορος υπεράσπισης Θοδωρής Μαντάς:

    «Η προσδοκία των κατηγορουμένων για μια διαφορετική απόφαση, αθωωτική, διαψεύστηκε. Το δικαστήριο κινήθηκε σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής. Η προσδοκία για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση συνεχίζει να υφίσταται. Έχουμε αισιοδοξία ότι θα δοθούν ελαφρυντικά ώστε να μειωθούν οι ποινές.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίσιμη εξέλιξη: Vodafone και Wind «χτυπάνε» τη Cyta

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ρουβίκωνας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διεκόπη η δίκη της «γυναίκας αράχνης» που δολοφόνησε και έκρυψε στον καταψύκτη τον ναυτικό



    ΣΧΟΛΙΑ