• Top Stories

    Απίστευτη λεία σπείρας πορτοφολάδων – Ποιοι εμπλέκονται

    • NewsRoom
    μετρό


    Σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκτιμάται η λεία των θρασύτατων δραστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς,σύμφωνα με την την αστυνομία. Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε την σπείρα των πορτοφολάδων που δρούσαν για πολλά χρόνια και αποκόμισαν τεράστια ποσά από τα θύματα τους.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της ΔΑΑ Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης, οι δράστες έχουν διαπράξει την τελευταία δεκαετία περίπου 4 χιλιάδες κλοπές πορτοφολιών από επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ καθημερινά έκαναν τουλάχιστον 15 κλοπές πορτοφολιών αποκομίζοντας ποσό μεγαλύτερο των 3.500 ευρώ.

    Οι δράστες μάλιστα εμφανίζονται αχόρταγοι, γιατί όσο έβλεπαν τα ποσά που άρπαζαν να αυξάνονται, τόσο περισσότερες κλοπές πραγματοποιούσαν. Συνήθως ντύνονταν σαν τουρίστες για να μπορούν να προσεγγίζουν πιο εύκολα τα θύματά τους. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία τα μέλη της σπείρας, αφού άρπαζαν τα πορτοφόλια, στη συνέχεια έκαναν σκυταλοδρομία αλλάζοντας βαγόνια μέχρι τα κλοπιμαία να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη.

    Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 31 άτομα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, ενώ αναζητούνται άλλα 18.

    Εντύπωση προκαλεί πως από την ημέρα της σύλληψης τους, το τελευταίο τριήμερο δηλαδή, δεν έχει δηλωθεί καμία κλοπή πορτοφολιού, ενώ πριν ήταν τουλάχιστον 15 περιστατικά την ημέρα.

    Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος διαβεβαίωνε τους δράστες ότι λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του διέθετε τις κατάλληλες γνωριμίες που θα τους προστάτευαν, ενώ όπως ήταν φυσικό έπαιρνε μερίδιο από τα παράνομα κέρδη.

    Έμμεση ήταν η εμπλοκή ενός 54χρονου άνδρα, συγγενή γνωστής μουσικοσυνθέτιδος, ο οποίος είναι συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων και διαμένει στη Γαλλία. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία του στην Ελλάδα, όπου διέμενε προσωρινά ως οικιακή βοηθός μία Γεωργιανή-μέλος της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων. Τα αρχαία αντικείμενα ανήκαν στον 54χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ανεξάρτητη δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, ενώ όπως διαπιστώθηκε ουδεμία σχέση είχε με τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

    Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε κακουργηματική ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για εγκληματική οργάνωση, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρπαγή Ειρήνης: «Ο άντρας μου ήταν βίαιος απέναντι σε μένα και το παιδί»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πορεία και συναυλία για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κρήτη: Έκανε μπάνιο σε πισίνα μέχρι που βρήκε κάλυκα πυροβόλου όπλου



    ΣΧΟΛΙΑ