ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, όσο πλησιάζουν οι γεωτρήσεις για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλεί συνεχώς, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντάει στις απειλές του.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μίλησε για τον σεβασμό που θα έπρεπε να υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο:
«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει».
«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο. Ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».
Οι απειλές του Τσαβούσογλου
«Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.
Τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις “μονομερείς” ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού», ήταν τα λόγια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ετοιμότητα μάχης για τη γεώτρηση – Το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους αναπτύχθηκε στο «Οικόπεδο 11»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ξανά ο Μ. Τσαβούσογλου: «Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν ανόητη»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Red Hills με την υπογραφή της Georges Batzios Architects
- Έβαλε μπροστά την κομματική μηχανή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
- Τραγωδία στα Τέμπη: Γκρίζο κενό η πυρασφάλεια των καθισμάτων – Η ΕΔΑΠΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.