• Top Stories

    Ανδρέας Γεωργίου: Νέο δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

    Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ


    Λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για βεβαίωση ψευδών στοιχείων για το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, ένα νέο δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν σε βάρος του δύο πρώην στελέχη της Αρχής.

    Αυτή τη φορά από το βήμα του μάρτυρα στη δίκη του κ. Γεωργίου στο Τριμελές Εφετείο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ πρωτόδικα είχε αθωωθεί και δικάζεται ξανά μετά από εισαγγελική έφεση. Φέρεται να είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης κατηγορείται διότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και μάλιστα η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους φέρεται να ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της Αρχής.

    Η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ

    Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης.

    «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κλπ με αυτό το έλλειμμα» – κατέθεσε- «Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα!».

    Σε αυτά τα λόγια το ακροατήριο άρχισε να χειροκροτάει και να φωνάζει «μπράβο, προδότες, εξαγορασμένοι, καθάρματα, ελεεινοί, σαρκοφάγα».

    Ο μάρτυρας είπε πως από τις 3/8/10 που ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του ΔΣ. Επισήμανε μάλιστα πως «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

    Συνεχίζοντας την κατάθεση του υποστήριξε πως «η εκτίμηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ήταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Eurostat. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν , προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος (κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή)».

    Ανδρέας Γεωργίου ΕΛΣΤΑΤ
    Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου στην κατοικία του του στο Merryland των ΗΠΑ

    Η κατάθεση της Ζωής Γεωργαντά

    Η Ζωή Γεωργαντά, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας παν. Μακεδονίας, ήταν μελος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για την προβληματική συνεργασία της με τον κ.Γεωργίου:

    «Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα.

    Πρ. Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;

    Μαρτ. Ναι! Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του και της εξουσίας.Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός διευθυντής Eurostat έστειλε mail στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε) να βάλει μέσα και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική, (είχε πει πιο πριν ότι είχε θητεύσει σε χώρες της Αφρική) δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».

    Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα (δεν τα είχα όλα) Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το ’13, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: O ΑΒ Βασιλόπουλος φτιάχνει… τράπεζα. Όλο το παρασκήνιο για το νέο σχέδιο των Ολλανδών της AHOLD

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Μετά τον Φιλιππάκη και ο Κανελλάκης!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας: Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει – Μπαράζ επαφών για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ