• Πολιτική

    “Αμηχανία” μεταξύ Μέρκελ-Τραμπ: Ακυρώνουν τη συνέντευξη Τύπου μετά τη G7

    • NewsRoom


    Tην απόφαση να μην παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών της G7 έλαβαν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

    Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.

    Πρόοδος στις συζητήσεις για το εμπόριο

    Παρά το «παγωμένο» κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, η ομάδα των χωρών-μελών G7 σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, με έμφαση στον πολυμερή χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας της Γαλλίας.

    Η ίδια πηγή, τόνισε ότι υπήρξε κάμψη των αρχικών αμερικανικών θέσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εφαρμογής μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.

    Προβλήματα με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

    Οι ηγέτες των χωρών-μελών που συμμετέχουν στην διάσκεψη της G7 δεν έχουν καταλήξει στην τελική φρασεολογία του τελικού ανακοινωθέντος, καθώς από χθες, έχουν διαπιστωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου, όσο και της κλιματικής αλλαγής.

    «Οι διαβουλεύσεις για το εμπόριο σημειώνουν ουσιαστική πρόοδο, ιδιαίτερα στο ζήτημα του πολυμερούς χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει την εφαρμογή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, όπου διαπιστώνεται η μη τήρηση δίκαιης εμπορικής πρακτικής κι αναφορικά πάντοτε με την πορεία του αμερικανικού εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου.

    Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 θα επαναλαμβάνει την διατύπωση προηγούμενης απειλής για την ενίσχυση των περιοριστικών οικονομικών κι εμπορικών μέτρων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία.

    Ικανοποίηση Τραμπ για τη σχέση Ευρώπης-ΝΑΤΟ

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ανάρτηση στο Twitter, η οποία ανέφερε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιταχύνουν “σημαντικά” την καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

    “Τα χρήματα εισρέουν,” έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνοδος G7: Συμφωνία στο ζήτημα της τρομοκρατίας, έντονη πίεση στον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O γαμπρός «καίει» τον Τραμπ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τον δικό τους άνθρωπο στη θέση του Ντράγκι θέλουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε



    ΣΧΟΛΙΑ