• Top Stories

    Ολομέλειες Πρωτοδικείων: Αντισυνταγματικές οι αλλαγές στα υποθηκοφυλακεία


    Με αποφάσεις των Ολομελειών τους, οι πρωτοδίκες δικαστές εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό και όχι σε συμβολαιογράφο των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

    «Είναι μία αντισυνταγματική ρύθμιση» αποφάνθηκε ομόφωνα σήμερα η Ολομέλεια του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ενώ ανάλογες αποφάσεις είχαμε τις προηγούμενες ημέρες από τις Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αμαλιάδας, Πύργου, Νάξου και Σύρου.

    Οι πρωτοδίκες κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψη τους, μετά την υποβολή ερωτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τη μετατροπή των ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα.

    «Η επίμαχη ρύθμιση, η οποία προβλέπει την αναπλήρωση υποθηκοφύλακα από Ειρηνοδίκη είναι προβληματική και αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 3 εδάφιο 1 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται και η ανάθεση της εν λόγω αρμοδιότητας εκφεύγει κατ’ αρχήν του δικαιοδοτικού έργου των Ειρηνοδικών», τόνισε, μιλώντας στην Ολομέλεια Πρωτοδικών της Αθήνας ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και κατέληξε: «Οι Ειρηνοδίκες τα τελευταία χρόνια είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα, λόγος μάλιστα και για το οποίο κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των οργανικών θέσεων και η τοποθέτηση το αμέσως προηγούμενο έτος, 194 νέων Ειρηνοδικών, προς αντιμετώπιση του ιδιαίτερου φόρτου εργασίας και την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των Ειρηνοδικείων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν πληρώνει κανείς και κατάσχουν τα πάντα. Έρχονται 800.000 κατασχέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Pillarstone: Αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση των Φαμάρ και Καλογήρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κουμπάρος Σώρρα: Η περίπτωσή του χρίζει και ψυχιατρικής προσέγγισης και διερεύνησης



    ΣΧΟΛΙΑ