• Πολιτική

    Πρωτομαγιά: Με δυσκολίες η μετακίνηση του κοινού σήμερα – Συγκεντρώσεις στο κέντρο και απεργίες (pics-video)

    • NewsRoom
    Πρωτομαγιά


    Ισχυρή συγκέντρωση από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, λόγω εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου τονίστηκε πώς η φετινή απεργία είναι ξεχωριστή. Αυτό, γιατί είναι σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που πρόκειται να ψηφιστούν. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών. Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική», ήταν η συνδικαλιστική άποψη, που είναι κάθετη με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

    Πιο νωρίς, βέβαια η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο  Αθήνας, μέσω αντιπροσώπων, κατέθεσαν στεφάνι στους πεσόντες της Καισαριανής και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη. Αργότερα, η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα.

    Κατά πάσα πιθανότητα, έπειτα και από την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, θα κηρυχθεί νέα απεργία για τις 17 Μαΐου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς της χώρας, αλλά σε περίπτωση αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση, υπογραφής των μέτρων νωρίτερα, τότε η απεργία θα αλλάξει ημερομηνία.

    Το ΠΑΜΕ, είχε δυναμικό παρών στο Σύνταγμα. Ο Γ.Γ του ΚΚΕ  Δ. Κουτσούμπας, είπε στον κόσμο να κινητοποιηθεί για να «πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, για να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως για να ανοίξουμε τον δρόμο της κοινωνικοποίησης της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία του λαού μας πραγματικά, ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από σήμερα, από εδώ και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα». Ευχήθηκε η αρχή για όλα αυτά, να είναι η Πρωτομαγιά.

    Το ΠΑΜΕ δεν σταμάτησε, καθώς συνέχισε την πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία ενώ, κλειστές παραμένουν ακόμα Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Όθωνος και Φιλελλήνων. Πάντως, σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έγιναν κινητοποιήσεις.

    Τα μέσα και οι συγκεντρώσεις στο κέντρο

    Με πολλές δυσκολίες θα καταφέρει να μετακινηθεί, σήμερα, το επιβατικό κοινό λόγω των εκδηλώσεων και των απεργιών της ημέρας της Πρωτομαγιάς, αφού χειρόφρενο έχουν σηκώσει πολλά μέσα μεταφοράς, καθώς η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία.

    Τα τρόλεϊ και τα τρένα -και ο προαστιακός- δεν θα ξεκινήσουν καθόλου, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, ενώ και τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα τους από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Πριν και μετά, θα είναι και αυτά ακινητοποιημένα. Επίσης, τα πλοία θα είναι δεμένα στο λιμάνι, αφού η ΠΝΟ συμμετέχει από την πλευρά της και αυτή στην απεργία, άρα από μεσάνυχτα Κυριακής έως μεσάνυχτα Δευτέρας, δεν θα πραγματοποιηθεί δρομολόγιο.

    Φυσικά, κινητοποιήσεις θα υπάρχουν και στο κέντρο της Αθήνας, όπου ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, ζητούν από τους πολίτες να μετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα λάβει μέρος στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λένε, ότι η φετινή Πρωτομαγιά και οι απεργίες, παίζουν διττό ρόλο, αφού είναι μια διαμαρτυρία και αντίδραση προς την κυβέρνηση για την ψήφιση των νέων μέτρων.

    Επίσης, στις 10.30, στο Σύνταγμα, συγκέντρωση θα έχει το ΠΑΜΕ ενώ συνάντηση αναμένεται να έχει η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Πάντως, απεργία θα υπάρχει εκ νέου την Τετάρτη 17 Μαΐου, σύμφωνα με εξαγγελίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά σε περίπτωση που τα μέτρα ψηφιστούν νωρίτερα, τότε θα αλλάξει και η ημερομηνία. Η ΓΣΕΕ, έχει ως στόχο τον καλό συντονισμό της αντίδρασης κατά των μέτρων αλλά και μια δυνατή “συνεργασία” μεταξύ των “παραπονούμενων” από τις τακτικές της κυβέρνησης.

    Πηγή φωτογραφιών: Πρώτο Θέμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κατερίνα Βρανά: Παραμένει στην εντατική με μόλυνση στους πνεύμονες – Τι λέει ο ξάδερφός της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όρμισε πάνω στον παιδοκτόνο η μητέρα της 6χρονης Στέλλας: «Θα ησυχάσω μόνο όταν καταδικαστείς»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Survivor: Ο Πάνος Αργιανίδης αποκαλύπτει ποια συμπαίκτριά του τον ενθουσίασε σαν γυναίκα



    ΣΧΟΛΙΑ