• Top Stories

    Συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο μια μέρα πριν το Eurogroup, με την Ελλάδα στο «τραπέζι»

    Σόιμπλε


    Με τον πρόεδρο του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλοθμ θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα.

    Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κ. Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.»

    Πάντως, το ελληνικό θέμα θεωρείται βέβαιο πως θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών. Άλλωστε, όπως σημείωσε η κ. φον Τίζενχαουζεν το γερμανικό υπουργείο αναμένει στο Eurogroup στη Μάλτα την κατάθεση της έκθεσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα.

    Η εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε μεν ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες. Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα. «Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη».

    Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι υπουργοί της κυβέρνησης που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση είχα προγραμματισμένη  τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς, η οποία όμως αναβλήθηκε, λόγω της απροθυμίας του ΔΝΤ.

    Πλέον οι όποιες επαφές θα γίνουν στη Μάλτα, εκτός αν αποφασιστεί η ματαιωθείσα τηλεδιάσκεψη να γίνει την Πέμπτη το πρωί.

    Ευρωπαϊκή πηγή, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν έγινε η συνάντηση, έλεγε κατά πληροφορίες ότι η ματαίωση οφείλεται στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Πάντως, οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως στο τραπέζι βρίσκεται μια συμβιβαστική πρόταση, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν ποια είναι τα ακριβή ποσοστά που περιέχει. Ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως στο Eurogroup της Παρασκευής θα επιτρέψει την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, ώστε να κλείσει επιτέλους η τεχνική συμφωνία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξος για την αξιολόγηση δηλώνει ο Τουσκ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αισιόδοξη ξανά η κυβέρνηση για επιστροφή των θεσμών – Ποια η συμβιβαστική λύση που προτείνει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Τσίπρας σε Τουσκ: Να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ