• Πολιτική

    Νέοι και μεσαία τάξη στο επίκεντρο της στρατηγικής Μητσοτάκη – Ξεκινά εξορμήσεις με το βλέμμα στις κάλπες

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την επιχείρηση «συσπείρωση» έχει βάλει μπρος το Μέγαρο Μαξίμου που θα στοχεύει κυρίως στους νέους και την μεσαία τάξη.

    Το παραπάνω έγινε φανερό τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη όσο και από τα μέτρα που ανακοίνωσε. Τα περισσότερα από αυτά έχουν στόχο να μειώσουν τα βάρη που σηκώνει η μέση οικογένεια, αλλά και να οικοδομήσουν μια νέα σχέση με τους νέους που θα βασίζεται στην κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

    Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει εξορμήσεις και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, για να συνομιλήσει με νέους ανθρώπους και να μεταφέρει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει την ηλικιακή αυτή κατηγορία στο επίκεντρο.

    Το πρόγραμμα των εξορμήσεων αυτών θα καθοριστεί μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως έχει γίνει σαφές, όπως αναφέρει και ο Wiseman, ότι στις επόμενες εκλογές το ποσοστό των νέων που θα πρέπει να στηρίξουν τη ΝΔ θα πρέπει να είναι υψηλότερο από κάθε προηγούμενη εκλογική μάχη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αναστρέψει την τάση που υπάρχει παραδοσιακά στο ηλικιακό αυτό ακροατήριο και να το κερδίσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

    Εξάλλου οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και η ΝΔ στοχεύει, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αυτοδυναμία, διαφορετικά θα πάει σε δεύτερες εκλογές.

    Γι’ αυτό και μια δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει δυνάμεις είναι αυτή των νέων, στην οποία ωστόσο η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά υστερεί.

    Ο στόχος είναι να καλυφθεί αυτή η απόσταση μέσα στο επόμενο διάστημα αξιοποιώντας την δυναμική που καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις έρευνες.

    Οι εκλογές

    Αναφορικά με τις εκλογές, η παρουσία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη έλυσε αρκετές απορίες ως προς το διακύβευμά τους και την ρητορική στην σκληρή κόντρα που θα ακολουθήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Το μοναδικό ερώτημα που μένει για να απαντηθεί είναι ο χρόνος διεξαγωγής τους.

    Την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Έχω πει πολλές φορές -και θα το επαναλάβω- ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. […] Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει αυτή η συζήτηση για πρόωρες εκλογές πόσο μάλλον για μια κυβέρνηση η οποία πια έχει περάσει το μισό του συνταγματικού της χρόνου από τότε που εκλέχθηκε, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις».

    Αίσθηση προκάλεσε πάντως χθες αναφορά κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν το τρέχον κυβερνητικό σχήμα θα είναι και το τελικό στο δρόμο προς τις εκλογές, εκτίμησε: «Θα πάμε σε εκλογές με αυτό το σχήμα, εκτός αν υπάρξει κάτι σημειακό».

    Εξάλλου, δεν πέρασε απαρατήρητη και η παρουσία του Αμερικανού pollster Σταν Γκρίνμπεργκ στην ΔΕΘ, την οποία επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

    Ο κ. Γκρίνμπεργκ είναι απόφοιτος του Harvard και θεωρείται γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας.

    Στο ενεργητικό του έχει μερικές από τις πιο επιτυχημένες εκλογικές καμπάνιες παγκοσμίως, όπως του Γκέρχαρντ Σρέντερ, του Τσέχου Βάτσλαβ Χάβελ και του Τόνι Μπλερ.

    Είναι ο άνθρωπος που θεωρείται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Οικονόμου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκρίνμπεργκ παρακολουθεί την ΔΕΘ, είναι συνομιλητής και γνωστός του πρωθυπουργού. Επίσης, τόνισε ότι ο κ. Γκρίνμπεργκ «δεν πληρώνεται από πουθενά».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στους καταναλωτές από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο

    Κλίντον, Ομπάμα, Μπους: Ενώνουν δυνάμεις για να στηρίξουν τους Αφγανούς πρόσφυγες



    ΣΧΟΛΙΑ