• Πολιτική

    Νέες απειλές Τσαβούσογλου προς Κύπρο: Δεχτείτε συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν να είναι αργά…

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Νέα τουρκική πρόκληση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να απειλεί την Κύπρο να δεχτεί την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα Κατεχόμενα. Μετά τη συνάντηση επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στην Λευκωσία κατηγορώντας την ότι κάνει μονομερείς ενέργειες και ότι δεν σκοπεύει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους του νησιού. Δήλωσε ότι «απέρριψαν απευθείας την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες».

    Διεμήνυσε στην Λευκωσία να λάβει υπόψη την πρόταση και να την αποδεχθεί «προτού να είναι πολύ αργά». Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι αν η πρόταση δεν γίνει δεκτή, η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το φυσικό αέριο να αποτελέσει «γέφυρα ειρήνης και όχι τομέα έντασης».

    Οι δηλώσεις και οι πράξεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην παράνομη  επίσκεψη του στα κατεχόμενα δείχνουν  την ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, καθώς και μια εντελώς προκλητική στάση που σκοπό έχει να εντείνει το κλίμα και ενδεχομένως να αποτρέψει την προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

    Νωρίτερα, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Τσαβούσογλου με τον Ακιντζί μετά την συνάντηση των δύο στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης», λέγοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση.

    «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια».



    ΣΧΟΛΙΑ