• Πολιτική

    Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή – Τι θα πει για εισφορά αλληλεγγύης και εισφορές

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Νέα θετικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης κατά την ομιλία του στη Βουλή, παραμένοντας πιστός στη λογική για εμπροσθοβαρή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μειώσεων στον συγκεκριμένο φόρο, καθώς ήδη είχε εφαρμοστεί από φέτος (νωρίτερα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ), μείωση μεσοσταθμικά 22%. Με το δεύτερο κύμα μειώσεων υλοποιείται η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για οριζόντια μείωση του 2020 κατά 30%.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησής του για φορολογική ελάφρυνση στην εισφορά αλληλεγγύης, μέχρι την σταδιακή κατάργησή της το 2023, αλλά και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προαναγγελθεί ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

    Για τις πρόσθετες θετικές παρεμβάσεις, που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, τις οποίες θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, είχε προϊδεάσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως υποστήριξε ο κ. Πέτσας ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος -με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών- και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε τα σενάρια ότι υπάρχουν σκέψεις ο πρωθυπουργός στην αποψινή του ομιλία να ανακοινώσει επιπλέον θετικά μέτρα. «Θα ακούσετε αν έχει να πει κάτι αύριο στη Βουλή», ήταν η χαρακτηριστική φράση του, με την όποια απόφαση να λαμβάνεται σήμερα το πρωί.



    ΣΧΟΛΙΑ