• Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση: Στις 16 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Με 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata.

    Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 40%, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 55% θετικές γνώμες. Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια/ κουρεία, και πάρκα/ παιδικές χαρές η προτίμηση των πολιτών αναφορικά με τους χώρους που έπρεπε να ανοίξουν πρώτοι, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 40% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 3% και Χρυσή Αυγή με 2%. Το 4% απαντά «Άλλο κόμμα» και το 13% «Δέν έχω αποφασίσει/ Άκυρο/ Λευκό/ Δεν θα ψηφίσω».

    Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 55% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας (35%), Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), Φώφη Γεννηματά (23%), Γιάνης Βαρουφάκης (23%) και Κυριάκος Βελόπουλος(12%).

    Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που συγκεντρώνει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

    Όσον αφορά τη συμπάθεια προς τα πολιτικά πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία πρώτος έρχεται στο σύνολο του δείγματος ο Νίκος Δένδιας με 52% ενώ στους στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτος έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 86%.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 41% στο σύνολο του δείγματος και 91% στους ψηφοφόρους του κόμματος.

    Στο Κίνημα Αλλαγής πρώτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 41% στο σύνολο του δείγματος και 81% στους ψηφοφόρους του κόμματος.

    Στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν πρώτοι το επόμενο διάστημα», το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, το 42% τα κομμωτήρια και τα κουρεία, το 31% τα πάρκα και οι παιδικές χαρές.

    Στον αντίποδα, στην ερώτηση «Αν ήταν στο χέρι σας, ποιοι θα ήταν οι τρεις χώροι που θα άνοιγαν τελευταίοι», το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν τα μεγάλα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, το 42% οι εξέδρες των γηπέδων για παρακολούθηση αγώνων, το 37% τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία.

    H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στον γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών σε όλη την επικράτεια κατά το διάστημα 24-29 Απριλίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ