• Top Stories

    Νέα Δικαστική Ένωση: “Ελεγχόμαστε αν είμαστε νόμιμοι, όχι αν έχουμε σκοπιμότητες”

    Βασιλική Θάνου

    Βασιλική Θάνου, πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου και τεώς πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Νέα απάντηση της νεοϊδρυθείσας Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων στα πυρά των παλιών δικαστικών ενώσεων, που κατηγορούν τους ιδρυτές της για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι “Η ίδρυση και η λειτουργία του σωματείου – αναφέρεται σε ανακοίνωσή της – υπόκειται μόνο σε δικαστικό έλεγχο νομιμότητας και όχι σε οποιονδήποτε έλεγχο σκοπιμότητας, με την έννοια ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν το σωματείο είναι ή όχι κοινωνικά ωφέλιμο, αν πράγματι προάγει τα συμφέροντα των μελών του ή ακόμη αν ανταγωνίζεται ή όχι άλλο παρεμφερές – προϋπάρχον σωματείο”.

    Η προσωρινή διοίκηση της νέας Ένωσης χαρακτηρίζει “αδικαιολόγητο το συνεχιζόμενο θόρυβο” και παραπέμπει στις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης “για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, με τα οποία κατοχυρώνεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να συνεταιρίζεται και να ιδρύει σωματεία μη κερδοσκοπικά, το δικαίωμα δε αυτό αποτελεί ειδικότερη μορφή της ελευθερίας της ομαδικής πνευματικής κίνησης και δράσης, καθώς και βάση της ελευθερίας της επαγγελματικής οργάνωσης. Απόρροια του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι είναι η αρχή της πολλαπλότητας των (μη κερδοσκοπικών) σωματείων, δηλαδή η δυνατότητα της συμμετοχής παράλληλα σε περισσότερα σωματεία”.

    Στην ανακοίνωση γίνεται επίκληση της πρόσφατης απόφασης του Ειρηνοδικείου, το οποίο “αναγνώρισε το νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, για την ίδρυση σωματείου-δικαστικής Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων. Ως εκ τούτου είναι αδιανόητο να προβάλλεται αντισυνταγματικότητα του νόμιμου κατοχυρωμένου δικαιώματός μας. Όπως ήδη αναφέραμε, στην από 25-11-2016 ανακοίνωσή μας, αιτία της ίδρυσής μας, πέραν των άλλων, ήταν η παντελής έλλειψη εκπροσώπησης των Ανωτάτων Δικαστών στο Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, παρότι υπάρχει εκλεγμένος Πρόεδρος Εφετών στο Διοικητικό Συμβούλιο”.

    Στον επίλογο η προσωρινή διοίκηση της νέας Ένωσης καλεί σε συνεργασία τις παλιές δικαστικές ενώσεις καθώς όπως λέει “διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας και επαναλαμβάνουμε ότι θα προχωρήσουμε, ενώνοντας τις προσπάθειές μας με τις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις, για την προώθηση, τόσο των γενικότερων αιτημάτων του κλάδου όσο και των ειδικότερων αιτημάτων των μελών της Ένωσής μας”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί κάποιοι παίζουν τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης – Τι λένε κυβέρνηση και ΝΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο συννεφάκι της η Αχτσιόγλου: «Μπορεί να υπάρξει μία “επί της αρχής” πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O λογαριασμός στο Μαξίμου, παρακαλώ. Το ταξίδι στην Κούβα κόστισε 22.900 ευρώ και όχι 300.000 ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ