• Πολιτική

    ΝΔ: Τροπολογία για δωδεκάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την μεταναστευτική κρίση

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Τροπολογία με σκοπό να υπάρξει δωδεκάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος του νησιωτικού ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση, φέρνει  στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνάντησε το πρωί της Τεράρτης εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου. Ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ, η οποία αναμένεται, με βάση το νόμο, να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

    Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τους βουλευτές, Χ. Αθανασίου, Μ. Κόνσολα και Ν. Μηταράκη να καταθέσουν σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

    “Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2019 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία άλλως λήγει στις 30 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με το αρ. 74 παρ.1 ν.4509/2017 (ΦΕΚ Α 201/22.01.2017). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών”, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε πως θα διατηρήσει (για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η προσφυγική κρίση) το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως θα προχωρήσει και στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Θα προχωρήσω αποφασιστικά σε outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Το πρόγραμμά μας ισοδυναμεί με 600.000 νέες θέσεις εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ