• Πολιτική

    Ν. Τσάφος: «Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι ευλογία για την Ελλάδα»

    • NewsRoom
    Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας

    Νίκος Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σε θέματα ενέργειας


    Την πεποίθηση ότι «η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι ευλογία για την Ελλάδα» εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στην ενότητα «αναβάθμιση της χωρητικότητας του δικτύου και της αποθήκευσης εν όψει του νέου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη- προκλήσεις και ευκαιρίες» του 7ου Ενεργειακού Φόρουμ ΝΑ Ευρώπης (SEEF 2023).

    Με αφορμή την υποβολή του σχεδίου την περασμένη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι ο κόσμος αλλάζει από τα ορυκτά καύσιμα, σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τα πιο βασικά καύσιμα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στο μέλλον θα προκύπτουν από τον ήλιο και τον άνεμο. Επ αυτού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επαρκείς πόρους ηλιακής ενέργειας και χαρακτήρισε το γεγονός αυτό μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα που ήταν ιστορικά ένας εισαγωγέας ενέργειας, ενώ βασίστηκε επί χρόνια στο παρελθόν στα ορυκτά της καύσιμα.

    Στο πνεύμα αυτό τόνισε τη σημασία της χάραξης ενός νέου δρόμου προς την κατεύθυνση της παραγωγής, της επάρκειας ενέργειας και στη συνέχεια της εξαγωγής της σε άλλες χώρες. «Η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να φέρνει πολλές αλλαγές κάποιες από τις οποίες τις γνωρίζουμε και κάποιες άλλες όχι αλλά αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι θα σημάνει τo μεγαλύτερo εξηλεκτρισμό της ελληνικής οικονομίας» τόνισε χαρακτηριστικά στο φόρουμ που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε στρατηγική συνεργασία με το Atlantic Council και το Ινστιτούτο Ενέργειας του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Αναμένεται διπλασιασμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελέτες και προβλέψεις για έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών άνθρακα κάνουν λόγο για διπλασιασμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε προηγμένες οικονομίες το 2040 με 2050. «Γνωρίζουμε ότι το σύστημα καυσίμων θα βασίζεται στον ήλιο και στον άνεμο και ένα από τα βασικά μέσα κατανάλωσης ενέργειας θα είναι ο ηλεκτρισμός. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση ένα συμπαγές θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσει στη συνέχεια.

    Χρειάζεται να επενδύσουμε στο δικό μας δίκτυο μέσα στη χώρα, και αυτό το έχουμε κάνει και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Καθώς επίσης είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς η στρατηγική μας είναι να υπάρξουν περισσότερες συνδέσεις με άλλες χώρες» σημείωσε. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ήδη έγινε μια σύνδεση με τη Βουλγαρία ενώ σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός της ικανότητας στη σύνδεση με την Ιταλία και γίνεται συζήτηση για καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα περνάει από την Αδριατική θάλασσα και θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη.

    «Θα πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα στρατηγικών για την εξισορρόπηση του συστήματος»

    Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργίας συνδέσεων για την εξισορρόπηση του δικτύου της ενέργειας, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται διαφορετικές τεχνολογίες στη χώρα στον τομέα της ενέργειας ενώ χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο για υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ακόμη αναφέρθηκε σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας και παροχής κινήτρων για την προσθήκη μπαταριών στα projects που υλοποιούνται αλλά και στην υδροηλεκτρική ενέργεια με αντλία αποθήκευσης.

    Εκτός από τα παραπάνω επισήμανε ότι βασικοί πυλώνες ενεργειακής σταθερότητας είναι το φυσικό αέριο και η υδροηλεκτρική ενέργεια που, όπως είπε, συμπληρώνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα στρατηγικών για την εξισορρόπηση του συστήματος» πρόσθεσε.

    «Φτάσαμε ήδη σε ένα σημείο όπου ο ήλιος και ο άνεμος είναι το 46% της παραγωγής ενέργειας. Αν προσθέσουμε την υδροηλεκτρική ενέργεια φτάνουμε στο 57%. Αυτά είναι τα δεδομένα από τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου και η μεγάλη μας πρόκληση είναι πώς θα φτάσουμε από εκεί στο 80% που είναι ο στόχος για το 2030 και πώς θα το κάνουμε αυτό με τέτοιο τρόπο που θα εγγυάται την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας και τη σταθερότητα του συστήματος» συμπλήρωσε.

    Α. Borgeas: Να αποφύγει η Ελλάδα τα λάθη που έκανε η Καλιφόρνια

    Την ανάγκη να αποφύγει η Ελλάδα τα λάθη που έκανε η Καλιφόρνια στον τομέα της ενέργειας επισήμανε ο Andreas Borgeas, CEO του GAP Project από την Eunice Group που εδρεύει στην Αθήνα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, να έλθουν επενδύσεις από το εξωτερικό, να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις από τις ελληνικές εταιρείες και όλα αυτά να συμβούν σε ένα οργανωμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Για το πρόγραμμα GAP που αφορά τη διασύνδεση Ελλάδας – Αφρικής (GAP Interconnector) τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, θα διασυνδεθεί η βόρεια μεσογειακή ακτή της Αιγύπτου με το νησί της Κρήτης στην Ελλάδα, στο σημείο της πλησιέστερης γειτνίασης μεταξύ των δύο χωρών. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο συντομότερος περιφερειακός διασυνδέτης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    D. Tafani: «Η παρουσία στην Αλβανία ελληνικών εταιρειών θα επιφέρει προστιθέμενη αξία»

    Από την πλευρά του ο Denald Georgo Tafani, εκτελεστικός διευθυντής του ενεργειακού οργανισμού PPC Albania Sh.A., επισήμανε ότι διαπιστώνεται ενδιαφέρον από εταιρείες στα Βαλκάνια να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα στην Αλβανία, αλλά και στις καθυστερήσεις των έργων διασύνδεσης δικτύου λόγω κόστους, όμως υπογράμμισε τη σημασία τους και σημείωσε πως η Αλβανία πρέπει να επενδύσει στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας στην περιοχή. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η παρουσία στην Αλβανία ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας θα επιφέρει προστιθέμενη αξία.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Εξώδικη πρόσκληση στον Σκρέκα για γνωστοποίηση προϊόντων αθέμιτης κερδοφορίας

    Πόθεν έσχες: Το top 10 των βουλευτών με το υψηλότερο εισόδημα – Ποια είναι στην πρώτη θέση

    Καραβίας: Οι 3 στόχοι της Eurobank – Επιβεβαίωσε τη διανομή μερίσματος στο 25%



    ΣΧΟΛΙΑ