• Πολιτική

    Ν. Χαρδαλιάς: Το σχέδιό μας για το επιχειρείν

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής

    Νίκος Χαρδαλιάς, Περιφερειάρχης Αττικής


    Στην παραγωγή νέας γνώσης και την αξιοποίησή της, στην πραγματική οικονομία και παραγωγή, θα διοχετευτούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσιάζοντας το σχέδιο του για το επιχειρείν, σε ημερίδα με θέμα “Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία: Στρατηγικοί ‘Αξονες Ανάπτυξης” που διοργανώθηκε από τον συνδυασμό “Αττική Μπροστά” και συμμετείχαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματικών-εμπορικών Επιμελητηρίων.

    “Δέσμευση και στόχος μας”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Αττική Μπροστά”, είναι “η προώθηση της καινοτομίας για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων και η ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ “ασκεί έναν πολύ επιδραστικό ρόλο στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών της χώρας”

    Αναφερόμενος στους κατευθυντήριους άξονες του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2021-2027, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για τη διάθεση άνω των 200 εκατ. ευρώ σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. “Βασική παράμετρος για την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών και παρεμβάσεων στο επιχειρείν, αποτελεί η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, η οποία εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη Δημιουργική Οικονομία, τη Γαλάζια Οικονομία και τη Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών”, επισήμανε ο ίδιος.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο με τα 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, “εξασφαλίζουμε κίνητρα για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε 13 τομείς της οικονομίας της Αττικής, όπως, μεταξύ άλλων, η πράσινη μετάβαση, η επιχειρηματική εξωστρέφεια, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας”.

    Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της καινοτομίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, γιαυτό και θα αξιοποιηθεί η συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Αττικής με το ΕΒΕΑ στην ενίσχυση της δράσης της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.). Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει τις νεοφυείς οι οποίες αποτελούν “όχι απλά στοίχημα, αλλά εργαλείο δημιουργίας και μέσο παραγωγής εφαρμοσμένης πολιτικής που απαντά στο μέλλον, στο αύριο”.

    Ο Ν. Χαρδαλιάς παρατήρησε “θέλουμε μια πιο ασφαλής, πιο πράσινη, πιο κοινωνική και παραγωγική Αττική. Κεντρικοί στόχοι μας θα είναι η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων”.

    Ειδικότερα, πρόσθεσε, οι χρηματοδοτήσεις τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία μας, θα στοχεύουν:

     – Στην αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη για την καλύτερη διασύνδεση έρευνας και παραγωγής

    – Στην αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό, του καινοτομικού δυναμικού της Αττικής με δράσεις και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας

    – Στην ενδυνάμωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων, με επενδύσεις που αφορούν την καινοτομία και την εξωστρέφεια και προάγουν την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος

    – Στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Τέλος συνοψίζοντας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε πως για την επιτυχία των παραπάνω και περισσότερα επενδυτικά σχέδια για τις επιχειρήσεις, θα εξασφαλίσει η καλύτερη δυνατή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

     Διαβάστε επίσης
     
     Αυγενάκης σε αγρότες Θεσσαλίας: Κάντε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν οι προκαταβολές

    Β. Κικίλιας από τη Λαμία: Όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό

    Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ