ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ένα νέο πακέτο οκτώ στοχευμένων μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να διοχετεύσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα προς την κοινωνία, δίνοντας προτεραιότητα στην ενεργειακή ελάφρυνση, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Στον τομέα της ενέργειας, αποφασίστηκε η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον μήνα Μάιο, με ενίσχυση 20 λεπτών ανά λίτρο. Το μέτρο, συνολικού κόστους 55 εκατ. ευρώ, αφορά τους κατόχους οχημάτων diesel και στοχεύει στη συγκράτηση του κόστους μετακίνησης και μεταφορών. Παράλληλα, συνεχίζεται έως τον Αύγουστο η επιδότηση 15% στα λιπάσματα, με πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση 23 εκατ. ευρώ και περίπου 250.000 δικαιούχους αγρότες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη στήριξη των νοικοκυριών μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων για την επιστροφή ενοικίου. Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται από 20.000 σε 25.000 ευρώ και από 28.000 σε 35.000 ευρώ, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το όριο διαμορφώνεται έως 39.000 ευρώ, με επιπλέον προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το μέτρο, με κόστος 25 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα επεκτείνει τους δικαιούχους κατά περίπου 70.000, φτάνοντας συνολικά το 1 εκατομμύριο ενοικιαστές.
Στο πεδίο της οικογενειακής στήριξης, προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί στα τέλη Ιουνίου. Το μέτρο αφορά περίπου 975.000 νοικοκυριά και έχει συνολικό κόστος 240 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών με παιδιά.
Για τους συνταξιούχους, η ενίσχυση αυξάνεται από 250 σε 300 ευρώ καθαρά σε ετήσια βάση, με καταβολή κάθε Νοέμβριο, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το μέτρο αφορά συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία, με συνολικό κόστος 198 εκατ. ευρώ και περίπου 1,87 εκατομμύρια δικαιούχους.
Σημαντικές παρεμβάσεις δρομολογούνται και στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους. Προβλέπεται δυνατότητα άρσης κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών υπό προϋποθέσεις, επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές από 5.000 έως 10.000 ευρώ, καθώς και ένταξη παλαιών χρεών σε ρύθμιση έως 72 δόσεων. Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 1,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 284.000 επιχειρήσεις, με συνολικό υπόλοιπο οφειλών που φτάνει τα 95,3 δισ. ευρώ.
H δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης
Η Εθνική Στατιστική Αρχή μόλις ανακοίνωσε τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2025 και αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ξέρω καλά ότι οι δύσκολες διεθνείς συνθήκες μεγαλώνουν το καθημερινό βάρος του ήδη αυξημένου κόστους ζωής για τα νοικοκυριά μας.
Για τον λόγο αυτό και επιμένω πως κάθε συλλογική επιτυχία θα πρέπει σταδιακά να μεταφράζεται και σε ατομική ευημερία.
Πράγματι, η εθνική οικονομία αντέχει και τα πηγαίνει καλύτερα από όσο αναμενόταν. Όμως, το άγχος του σούπερ μάρκετ, τα έξοδα των παιδιών, τα ακριβότερα καύσιμα και η φροντίδα των ηλικιωμένων παραμένουν, παντού στην Ευρώπη αλλά και στην πατρίδα μας.
Γι’ αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία δέσμη ρυθμίσεων ανακούφισης που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού, ως μέρισμα της προόδου που η πολιτεία επιστρέφει στην κοινωνία.
Πρόκειται για πλεόνασμα το οποίο προέκυψε από μία συνετή οικονομική πολιτική, που περιορίζει τις περιττές κρατικές δαπάνες και καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, που ενισχύει την ανάπτυξη, στηρίζοντας το εισόδημα, ενώ μειώνει τους φόρους αλλά και το δημόσιο χρέος.
Πλεόνασμα, μάλιστα, μεγαλύτερο από εκείνο που υπολογίζαμε, κάτι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και μεταξύ των πιο ισχυρών οικονομιών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι στοχευμένες παρεμβάσεις μας απευθύνονται στους πολλούς, χωρίς ποτέ να αμφισβητούν τη δημοσιονομική ισορροπία. Υψώνουν έτσι ένα ακόμη «ανάχωμα» στην κρίση της συγκυρίας, κυρίως για τις οικογένειες με παιδιά, τους συνταξιούχους, τους ενοικιαστές, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, αλλά και εκατομμύρια πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Συγκεκριμένα, λοιπόν, και για το επόμενο διάστημα θα ισχύσουν τα εξής:
– Επεκτείνεται η επιδότηση του diesel στο δίκτυο με 20 λεπτά και για τον μήνα Μάιο. Μία ρύθμιση που, προφανώς, ανακουφίζει επιχειρήσεις και καταναλωτές.
– Συνεχίζεται επίσης, μέχρι και τον Αύγουστο, η επιδότηση των λιπασμάτων με το 15% της αξίας των τιμολογίων αγοράς τους. Ένα μέτρο που δυνητικά αφορά 250.000 αγρότες, όπως και νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
– Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτή θα δοθεί χωρίς καμία αίτηση στα τέλη Ιουνίου και θα απευθύνεται σε σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, με παραπάνω από 3 εκατομμύρια μέλη, σχεδόν το 80%, δηλαδή, των οικογενειών με τέκνα.
– Αυξάνεται, παράλληλα, σε 300 ευρώ καθαρά η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία που καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο σε βάση μόνιμη και ετήσια. Ενώ διευρύνεται η περίμετρός της, καλύπτοντας πλέον 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους, δηλαδή το 85% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών.
– Αυξάνονται, ακόμα, τα εισοδηματικά όρια προκειμένου το ένα ενοίκιο ετησίως να επιστρέφεται σε περισσότερους. Έτσι, ανακουφίζονται επιπλέον 70.000 νοικοκυριά και στηρίζονται συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ενοικιαστές, το 86% του συνόλου.
Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ ξεχωριστά και στις τολμηρές πρωτοβουλίες μας για το ιδιωτικό χρέος. Πρόκειται για αποφάσεις που βοηθούν εκατομμύρια οφειλέτες και ταυτόχρονα απελευθερώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Και αυτές είναι:
Πρώτον, η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού ενός οφειλέτη θα μπορεί πλέον να αίρεται εάν έχει εξοφληθεί το 25% της οφειλής του και έχουν ρυθμιστεί οι λοιπές υποχρεώσεις του προς τη φορολογική διοίκηση.
Δεύτερον, στο εξής δίνεται επίσης η δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και χρέη από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ, κάτι το οποίο εξυπηρετεί περίπου 300.000 ενδιαφερόμενους.
Και τρίτον και σημαντικότερο, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 θα μπορούν τώρα να ενταχθούν σε καθεστώς 72 δόσεων, με μόνη προϋπόθεση την αποπληρωμή ή τον διακανονισμό τυχόν νέων ληξιπρόθεσμων μετά το 2023.
Τα παραπάνω θα αναλυθούν σε λίγο από το οικονομικό επιτελείο. Το κόστος τους είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Προστίθενται στα μέτρα του τρέχοντος Προϋπολογισμού και στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που ήδη υλοποιείται, επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την αναβάθμιση των ετήσιων αποδοχών για το 2026, και βέβαια στα 300 εκατομμύρια που ήδη διατέθηκαν ως άμυνα στις συνέπειες από τη σύρραξη στο Ιράν.
Γνωρίζω ότι πολλοί θα ισχυριστείτε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Πράγματι, κανένα κράτος, όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι, όμως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να διαταράξουμε την οικονομική ισορροπία που με τόσο κόπο κατακτήσαμε.
Είναι το μερίδιο σιγουριάς και προκοπής που η Ελλάδα κατακτά μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και το μοιράζεται με την κοινωνία της.
Αλλά είναι και ένα μήνυμα ελπίδας ότι οι κόποι των Ελληνίδων και των Ελλήνων φέρνουν αποτελέσματα και ότι, παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να αισιοδοξούμε.
Διαβάστε επίσης:
ΡΑΑΕΥ: Ραγδαία στροφή στα «μπλε» τιμολόγια ρεύματος, με αύξηση 15% – Η ΔΕΗ διατηρεί την πρωτιά
Με πρωτογενές πλεόνασμα 12,1 δις έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2025
Economist: Σε τεντωμένο σκοινί η παγκόσμια αγορά ενέργειας – Η «ψευδαίσθηση» ηρεμίας πριν από το σοκ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Technomar (Γιώργος Γιουρούκος): Θρίλερ με το πλοίο Epaminondas που χτύπησαν οι Ιρανοί, για «κατάληψη» μιλά νεότερη ανακοίνωση
- Πώς βρέθηκε το ποδοσφαιρικό «πείραμα» της CyberAgent από την 7η κατηγορία στον τελικό του ασιατικού Champions League!
- Παναθηναϊκός: Χρυσό διαζύγιο κόστους έως 4,5 εκατ. ευρώ – Ο Αλαφούζος θα πληρώσει ακριβά τον Μπενίτεθ
- Τσακαλώτος: Το πλάνο εξαγορών και η επέκταση στο εξωτερικό – Ποιος ο στόχος για το 2028
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.