Το έργο ανακατασκευής του «Καμπ Νου» έχει μπει σε φάση μετρήσιμων αποτελεσμάτων, αλλά και εμφανών αποκλίσεων. Πλέον η λειτουργική χωρητικότητα βρίσκεται στις 62.652 θέσεις, μετά την ενεργοποίηση της φάσης 1C. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί δομικά το τρίτο διάζωμα, χωρίς ακόμη να είναι πλήρως λειτουργικό.
Η αύξηση της χωρητικότητας δεν είναι μόνο τεχνικό θέμα. Συνδέεται άμεσα με τα έσοδα της Μπαρτσελόνα, σε ένα project που αποτελεί τον βασικό οικονομικό μοχλό του Espai Barca και της συνολικής αναδιάρθρωσης του συλλόγου.
Καθυστερήσεις και επιστροφή με περιορισμούς
Η πλήρης ανακατασκευή ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2023, με αρχικό στόχο επιστροφής τον Δεκέμβριο του 2024 και ολοκλήρωση το καλοκαίρι του 2026. Το πλάνο αυτό έχει ήδη αναθεωρηθεί. Η πρώτη επιστροφή στο γήπεδο έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2025, με περίπου 45.401 θεατές. Για μήνες, η ομάδα αγωνιζόταν μπροστά σε περίπου 45.000 φιλάθλους, δηλαδή λιγότερους από τους μισούς της τελικής δυναμικότητας. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε σημαντική απώλεια εσόδων ανά αγώνα.
Η άνοδος στις 62.652 θέσεις τον Μάρτιο του 2026 ήταν το πρώτο ουσιαστικό βήμα, αλλά απέχει ακόμη από τα επίπεδα που απαιτούνται για πλήρη εμπορική εκμετάλλευση.
Η υπέρβαση κόστους και η πίεση στη χρηματοδότηση
Το πιο κρίσιμο στοιχείο αφορά πλέον στα οικονομικά. Ο αρχικός προϋπολογισμός της ανακατασκευής είχε τοποθετηθεί στα 960 εκατ. ευρώ. Πλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το τελικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 έως 300 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό project ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ, φέρνοντας την Μπαρτσελόνα αντιμέτωπη με μια σημαντική υπέρβαση. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί μέσω του δανεισμού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει ο σύλλογος, αυξάνοντας την πίεση για άμεση παραγωγή εσόδων.
Η καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα και η υπέρβαση κόστους συνδέονται άμεσα. Όσο πιο αργά ανοίγουν οι νέες εξέδρες, τόσο περισσότερο καθυστερεί η απόδοση της επένδυσης.
Οι στόχοι για 70.000 και 80.000 θέσεις
Το επόμενο ορόσημο είναι οι 70.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο του 2026. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενεργοποίηση των πλευρικών τμημάτων του τρίτου διαζώματος και των VIP χώρων, που αποτελούν κρίσιμο κομμάτι των εσόδων. Έως το τέλος του 2026, η Μπαρτσελόνα στοχεύει στις 80.000 θέσεις, με επιπλέον τμήματα γύρω από την κεντρική εξέδρα να τίθενται σε λειτουργία. Σε αυτό το στάδιο, το γήπεδο θα αρχίσει να πλησιάζει σε επίπεδα πλήρους αξιοποίησης, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.
View this post on Instagram
Η πλήρης λειτουργία όλων των εξεδρών τοποθετείται χρονικά στην άνοιξη του 2027. Τα τελευταία τμήματα που θα ολοκληρωθούν είναι πίσω από τα τέρματα, όπου παραδοσιακά καταγράφονται καθυστερήσεις. Ο στόχος παραμένει χωρητικότητα σχεδόν 105.000 θέσεων, που θα καταστήσει το «Καμπ Νου» το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του αριθμού μεταφέρεται πλέον στο 2027.
Η χρονική αυτή μετατόπιση έχει άμεση οικονομική σημασία, καθώς μεταθέτει την πλήρη εκμετάλλευση του γηπέδου για τουλάχιστον μία σεζόν αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Η στέγη και η πιο απαιτητική φάση
Μετά την ολοκλήρωση των εξεδρών, ακολουθεί η εγκατάσταση της στέγης, η οποία προγραμματίζεται μετά το τέλος της σεζόν 2026/27. Πρόκειται για την πιο σύνθετη φάση, καθώς απαιτεί εκτεταμένη χρήση του αγωνιστικού χώρου. Η διάρκεια υπολογίζεται σε περίπου τέσσερις μήνες, αλλά υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης. Σε ένα τέτοιο σενάριο, δεν αποκλείεται προσωρινή μετακίνηση της ομάδας. Η στέγη αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την εμπορική αξιοποίηση του γηπέδου, καθώς επηρεάζει την εμπειρία φιλάθλων, τις εταιρικές χρήσεις και την τηλεοπτική εικόνα.
Η ανακατασκευή του «Καμπ Νου» εξελίσσεται με σαφή πρόοδο, αλλά και με σημαντικές αποκλίσεις σε χρόνο και κόστος. Η υπέρβαση κατά 200–300 εκατ. ευρώ και η μετατόπιση των προθεσμιών αυξάνουν την πίεση στη Μπαρτσελόνα να επιταχύνει την εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδου.
Το 2026 θα είναι χρονιά σταδιακής επιστροφής εσόδων. Το 2027 θα είναι η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας. Και εκεί θα φανεί αν η επένδυση άνω του 1,2 δισ. ευρώ μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Γιορτή για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ (video) – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Apple: Ο Τζον Τέρνους νέος ηγέτης του τεχνολογικού κολοσσού – Το μήνυμα του Τιμ Κουκ που αποχωρεί από CEO μετά από 15 χρόνια
- Σχέδιο μαμούθ για την ΟΣΥ: Έρχονται στην Αθήνα πάνω από 500 νέα λεωφορεία και εκατοντάδες νέοι οδηγοί
- Τι θα ζητήσει η Λάουρα Κοβέσι από τον Γιώργο Φλωρίδη: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι 3 ευρωπαίοι εισαγγελείς
- Bally’s Intralot: Πού οδηγούνται τα οικονομικά μεγέθη και η χρηματιστηριακή της αξία αν γίνει η εξαγορά της Evoke
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.