ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σία και ο θείος Κυριάκος, το «ριφιφί» Κυριακού σε Ιβάν, ο πόλεμος για τον ΠΑΟΚ, τα ρεκόρ του Mega και παρασκήνιο για τον Κανάκη
Αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είναι και το τελευταίο ενόψει των διακοπών της θερινής περιόδου.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό του στίγμα για την τρέχουσα συγκυρία ενώ οι υπουργοί θα πάρουν στα χέρια τους σήμερα τις προτεραιότητες για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
«Οδικός χάρτης με συγκεκριμένους στόχους. Επιμένουμε στη μάχη της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της μείωσης της γραφειοκρατίας, εντείνουμε τους ελέγχους. Ολοένα και πιο αποτελεσματικό το κράτος», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του κ. Μητσοτάκης.
Είναι η νέα, σύντομη εκδοχή των «μπλε φακέλων» και η παρουσίαση θα γίνει από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Στην πραγματικότητα, ο κάθε υπουργός θα πάρει ενδεχομένως και σε μια σελίδα τις κωδικοποιημένες προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου του, την εποπτεία των οποίων θα έχει η Προεδρία της κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό το μοντέλο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε του ανασχηματισμού στα μέσα Μαρτίου.
Ενδιαφέρον έχει και το νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που περιλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:
«Μπορεί για τους περισσότερους συμπολίτες μας να πλησιάζει η σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου. Όμως, το γνωρίζετε καλά, οι δικοί μας ρυθμοί δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη το καλοκαίρι. Είμαστε στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού της θητείας μας και αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα έχει έναν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα προηγούμενα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την εισαγωγική εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Έχουμε προφανώς σημαντικά νομοσχέδια να επεξεργαστούμε ίσως με το πιο εμβληματικό τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος βάζει μία τάξη σε χρόνιες παθογένειες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και εισάγει κι ένα νέο ενδιαφέρον εκλογικό σύστημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών μας αρχόντων α΄ και β΄ βαθμού» τόνισε.
Υπογράμμισε όμως ότι σήμερα θα επικεντρωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο σε 25 προτεραιότητες, βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συγκροτούν και τον κορμό του κυβερνητικού έργου από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους. «Ουσιαστικά πρόκειται για μία δέσμη πρωτοβουλιών», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι κάποια υπουργεία έχουν και σημαντικές προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή, «προφανώς παράλληλα με τις τρέχουσες πολιτικές του κάθε υπουργείου. Είναι πολύ εύκολο να υποκύψει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας και γνωρίζω πόσο βαριά είναι αυτή για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά αλλά είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς».
Οι 25 βασικές μεταρρυθμίσεις για το β’ εξάμηνο του 2025
1. Εφαρµογή των πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών
2. Περαιτέρω µείωση της φοροδιαφυγής µε χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων: Ηλεκτρονικό Τιµολόγιο,Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής κλπ
3. Στρατηγική για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών – Υπουργείο Εξωτερικών
4. Αναθεώρηση θεσµικού πλαισίου για τα στελέχη Υπουργείο Εθνικής των Ενόπλων Δυνάµεων – Άµυνας
5. Ψήφιση και εφαρµογή νέου πειθαρχικού κώδικα δηµοσίων υπαλλήλων µε ταχύτερες πειθαρχικές διαδικασίες και αυστηρότερεςκυρώσεις – Υπουργείο Εσωτερικών
6. Έναρξη λειτουργίας Μη Κρατικών Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων – Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων & Αθλητισµού
7. Εφαρµογή του νέου πλαισίου ρυθµίσεων και κυρώσεων για την αντιµετώπιση της βίας στα δηµόσια ΑΕΙ
8. Καθολική εφαρµογή κινητών µονάδων υγείας µε διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις µικρές κοινότητες της χώρας – Υπουργείο Υγείας
9. Πρόγραµµα Τεχνολογικής Αναβάθµισης ΕΛΑΣ για την προστασία των συνόρων, την ενίσχυση Υπουργείο Προστασίαςτης δηµόσιας ασφάλειας και την αντιµετώπιση του Πολίτητου οργανωµένου εγκλήµατος
10. Οργανωτική µεταρρύθµιση του σιδηροδροµικού τοµέα – Υπουργείο Υποδοµώνκαι Μεταφορών
11. Υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τα Ύδατα – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
12. Μεταρρύθµιση στην οργάνωση και λειτουργίατων Πολεοδοµιών
13. Ολοκλήρωση ΕΧΠ ΑΠΕ, Τουρισµού, Βιοµηχανίας
14. Απλούστευση επιχειρηµατικού περιβάλλοντος – Μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25%
15. Ψήφιση Σχεδίου Νόµου για Αρχή Εποπτείας της Αγοράς – Υπουργείο Ανάπτυξης
16. Μείωση γραφειοκρατίας στις διαδικασίεςπιστοποίησης αναπηρίας µέσω ΚΕΠΑ – Υπουργείο Εργασίας καιΚοινωνικής Ασφάλισης
17. Ψηφιοποίηση δικαιοσύνης: ολοκλήρωση της«ψηφιακής δικογραφίας» και διεύρυνση Υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια – Υπουργείο Δικαιοσύνης
18. Ανάπτυξη και εφαρµογή ψηφιακών διαδραστικών υπηρεσιών και περιεχοµένου σε100 αρχαιολογικούς χώρους – Υπουργείο Πολιτισµού
19. Μεταρρύθµιση έκδοσης VISA για εργαζόµενους και φοιτητές-Επιτάχυνση διαδικασίας µετακλήσεων – Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
20. Προκήρυξη δηµοσίων ακινήτων στο πλαίσιο κοινωνικής αντιπαροχής για προσιτή στέγη /κοινωνικής συνοχής – Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
21. Εκσυγχρονισµός πλαισίου χορήγησηςενισχύσεων της ΚΑΠ (Μεταρρύθµιση καθεστώτος επιδοτήσεων) – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων
22. Σχέδιο νόµου για την Αναβάθµιση της ΝαυτικήςΕκπαίδευσης – Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
23. Νέο πλαίσιο για τις πράσινες τουριστικές εγκαταστάσεις – Υπουργείο Τουρισµού
24. Ολοκλήρωση Κτηµατογράφησης και ψηφιοποίηση διαδικασιών για τις µεταβιβάσειςακινήτων και τις χρήσεις γης – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
25. Εθνικός χάρτης εκτίµησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών – Υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Αναλυτικά στην εισαγωγική εισήγησή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:
«Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί για τους περισσότερους συμπολίτες μας να πλησιάζει η σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου, εμείς όμως, το γνωρίζετε καλά, οι ρυθμοί μας δεν ακολουθούν κατ’ ανάγκη το καλοκαίρι.
Είμαστε στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού της θητείας μας και αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει έναν λίγο διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με τα προηγούμενα.
Έχουμε, προφανώς, σημαντικά νομοσχέδια να επεξεργαστούμε, ίσως με πιο εμβληματικό τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος βάζει μία τάξη σε χρόνιες παθογένειες και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και εισάγει κι ένα νέο ενδιαφέρον εκλογικό σύστημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών μας αρχόντων, α΄ και β΄ βαθμού.
Όμως, σήμερα θα επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο σε 25 προτεραιότητες, βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συγκροτούν και τον κορμό του κυβερνητικού μας έργου από τώρα μέχρι και το τέλος του έτους.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία δέσμη πρωτοβουλιών. Μία, δύο, κάποια Υπουργεία -κοιτάω τον Υπουργό Περιβάλλοντος- έχουν και τρεις σημαντικές προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς χρονοτριβή, προφανώς παράλληλα με τις τρέχουσες πολιτικές του κάθε Υπουργείου.
Είναι πολύ εύκολο, ξέρετε, να υποκύπτει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας και γνωρίζω πόσο βαριά είναι αυτή για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, αλλά είναι πολύ σημαντικό, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς.
Δεν θα αναφερθώ σε όλες αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θα τις παρουσιάσει ο κ. Αντιπρόεδρος και ο Υπουργός Επικρατείας, θα σταχυολογήσω απλά κάποιες τις οποίες αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικές.
Το Υπουργείο Οικονομικών, προφανώς, προετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, τα καινούργια μέτρα ελαφρύνσεων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης, όμως επιμένουμε στη μάχη της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με τα νέα ψηφιακά εργαλεία.
Και βέβαια, σε συνδυασμό με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ξεκινάμε και μία πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία εμπλέκει αρκετά από τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά στις επιχειρήσεις, κατά 25%. Και βέβαια, εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά μέσω της ενιαίας αρχής εποπτείας, ο σκοπός μας είναι το κράτος να γίνεται συνεχώς ολοένα και πιο αποτελεσματικό.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του πειθαρχικού κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπει, όπως έχουμε συζητήσει, γρήγορες διαδικασίες και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση σφαλμάτων εις βάρος του πολίτη και ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων, σε μήνες αντί των πολλών ετών, όπως δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα παρουσιάσει, ελπίζουμε το φθινόπωρο, τα πρώτα νέα δείγματα των νέων ελληνικών σιδηροδρόμων.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο αναφέρθηκα και πριν, εντοπίζω τρεις σημαντικές προτεραιότητες: η μία είναι μία δραστική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των Πολεοδομιών. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση, που αφενός θα «ξηλώσει» εστίες τοπικής διαφθοράς, αλλά θα επιταχύνει και την έκδοση των νόμιμων οικοδομικών αδειών.
Ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί -δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και συναρμόδια Υπουργεία- είναι ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομηχανία και για τον τουρισμό. Εκεί θα βάλουμε μια σκληρή καταληκτική ημερομηνία. Μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία αυτά ειδικά χωροταξικά σχέδια.
Και βέβαια, το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης των υδάτων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης, η οποία δυστυχώς έχει έρθει για να μείνει. Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης αυτής της εμβληματικής πρωτοβουλίας θα είναι αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, προφανώς με ορίζοντα υλοποίησης ο οποίος θα προσδιοριστεί με μεγάλη σαφήνεια.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες που αφορούν στο Κτηματολόγιο. Έχουμε και εκεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρήσουμε.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πρέπει να δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς την κοινωνική αντιπαροχή.
Και για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δρομολογεί πολλές δράσεις, να επισημάνω ενδεικτικά τις πρωτοβουλίες ως προς την πρόοδο των ψηφιακών έργων, αλλά και τις Κινητές Ομάδες Υγείας, ώστε να μπορέσουν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις να φτάσουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο στις επιμέρους πρωτοβουλίες, διότι αλλιώς θα καταλάβω την παρουσίαση του Αντιπροέδρου και του Υπουργού.
Να πω επίσης ότι θα πρέπει να έχουμε μία αίσθηση της σημασίας τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων -αυτό είναι μια οριζόντια πολιτική κατεύθυνση- που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και έργα.
Το 2026 είναι απολύτως κρίσιμη χρονιά για την ολοκλήρωση του Ταμείου. Ξέρετε καλά ποιοι είναι οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα και ξέρετε πολύ καλά ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως καθοριστικοί, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από πόρους που εξασφαλίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο και με πολύ μεγάλη προσπάθεια.
Οπότε, θα σταματήσω εδώ την εισαγωγική μου τοποθέτηση, για να δώσω τον λόγο στον Κωστή για να συζητήσουμε λίγο πιο εκτενώς το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο».
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης: 25 σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους
Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα πάμε και σε προανακριτική αν προκύψουν ατράνταχτα στοιχεία για υπουργό
Ο Ντόναλντ Τραμπ διατάσσει να διαλυθούν όλοι οι καταυλισμοί αστέγων στις ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
