• Πολιτική

    Μητσοτάκης στο CNN: Το επόμενο 48ωρο οι ανακοινώσεις για το lockdown – Μέσα Μαΐου το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν

    • NewsRoom


    Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα ανακοινώσουμε τον τρόπο, με τον οποίο θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία, αλλά θα δώσουμε και στους πολίτες έναν βαθμό ελευθερίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κούραση από τα περιοριστικά μέτρα υπάρχει παντού και αυτό είναι κατανοητό.

    Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που πήρε σήμερα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε ότι ήταν ο πρώτος που έθεσε το θέμα του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από τον Ιανουάριο, όταν συνειδητοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα νιώσουν πραγματικά την ανάγκη να ταξιδέψουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

    Αυτό έπρεπε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολο, είπε.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά, ειδικά για χώρες οι οικονομίες των οποίων βασίζονται πολύ στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό θα επιτρέπει στους τουρίστες την είσοδο σε χώρες, όπως η Ελλάδα χωρίς καραντίνα ή άλλα επιπρόσθετα τεστ.

    Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Κομισιόν υιοθέτησε την πρόταση, είμαι πολύ ικανοποιημένος που την αποδέχτηκαν όλες οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στην τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.

    Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πιστοποιητικό με χώρες εκτός ΕΕ, όπως με το Ισραήλ που έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

    «Είμαστε εξαρτημένοι από τον τουρισμό, περιμένουμε καλύτερη τουριστική σεζόν το καλοκαίρι, έχουμε όλα τα απαραίτητα πρωτοκολλά για να έχουν μια καλή εμπειρία στη χώρα μας»

    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα τοποθετείται γύρω στις 15 Μαΐου.

    Για τρίτες χώρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός να υπάρξει ένας παρόμοιος διακανονισμός που να επιτρέψει την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα.

    Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα σημείωσε πως οι περισσότερες χώρες είδαν ένα  2ο και 30 κύμα, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε στο 3ο κύμα αλλά όσο πιο πολλοί πολίτες εμβολιάζονται τόσο πιο καλά θα διαχειριστούμε την πανδημία.

    Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και την αναστολή χρήσης του από πολλά κράτη σημείωσε:

    «Περιμένουμε την απόφαση του EMA αύριο, και μέχρι τότε θα συνεχίσουμε με ότι έχει πει για το εμβόλιο αυτό».

    Διαβάστε ακόμη:

    Κομισιόν: Υιοθετεί την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πώς θα χρησιμοποιείται, ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε στην στην κρίση του αιώνα, να επιταχυνθούν οι παραδόσεις εμβολίων

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ