• Πολιτική

    Μητσοτάκης στην Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα για την οικονομία

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός πίσω από το προστατευτικό plexiglass στο βήμα της Βουλής


    Στην Βουλή έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στο επίκεντρο τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας τόσο προς τους επιχειρηματίες όσο και προς τους εργαζόμενους, θα αναφερθεί στην αξιοπιστία που έχει κερδίσει το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, ενώ θα μιλήσει και τους πόρους που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Εκκινώντας από την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια συνολική τοποθέτηση για την ελληνική οικονομία, η οποία σημείωσε περιορισμένη ύφεση στο α’ τρίμηνο, λόγω της δυναμικής που είχε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο.

    Χωρίς να προχωρά σε κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για το μέγεθος της ύφεσης ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το β’ τρίμηνο θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

    Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, τα οποία όπως είπε θα επεκταθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ο ορίζοντας της οικονομίας, σημείωσε, θα φανεί από τον Σεπτέμβριο και μετά.

    Πάντως, ανέφερε, οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα και καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές δαπάνες, ώστε να υποστηριχθεί η πραγματική οικονομία και ειδικά για να προστατευθούν θέσεις εργασίας.

    Μίλησε και για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα χρήματα λέγοντας ότι «πρέπει να ξοδεύουμε χρήματα σοφά και το έχουμε πράξει. Συγκροτήσαμε ένα πολύ μεγάλο, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα στήριξης: 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις. Κύριος στόχος μας ήταν να στηρίξουμε την απασχόληση».

    Ο πρωθυπουργός σήμερα στην Βουλή αναμένεται να ασκήσει για ακόμη μια φορά κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τις προτάσεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μετά την πανδημία. Αναμένεται να πει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο», ενώ θα τονίσει ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν.

    «Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρόταση, να υπογραφεί, να σφραγιστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο, και μετά θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλο περιθώριο έχουμε ώστε να κινηθούμε και πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο» είπε χθες στο Φόρουμ των Δελφών.

    Το Σάββατο στην Σαντορίνη

    Σε ένα από τα πιο εμβληματικά τοπία του ελληνικού τουρισμού, την Σαντορίνη, θα βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του κλάδου που ανοίγει στις 15 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει μήνυμα το βράδυ του Σαββάτου προς όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν και προς όλους τους επιχειρηματίες το κλάδου, εστιάζοντας αφενός στην ομορφιά της Ελλάδας και αφετέρου στην πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού.

    Η Ελλάδα εκτός από όμορφη είναι και ασφαλής υγειονομικά χώρα, είναι το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης του πρωθυπουργού.



    ΣΧΟΛΙΑ