• Πολιτική

    Μητσοτάκης σε Τουρκία: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί

    • NewsRoom
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Περιοδεία στα Δωδεκάνησα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ξεκινώντας την σημερινή του περιοδέια από τη Λέρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα φιλίας προς την Τουρκία τονίζοντας πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί».

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Πρέπει η ΝΔ να έχει μία ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή και θα την έχει».

    «Θα την είχε ήδη εάν δεν ίσχυε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Θα είχαμε ήδη σήμερα μία σταθερή κυβέρνηση. Δεν πειράζει θα την έχουμε μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια ανέφερε: «Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία. Αλλά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

    Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία. ».

    «Όμως, δεν έχουμε ταυτόχρονα και αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είδαμε μια μείωση στην ένταση τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, όμως δεν έχουμε αυταπάτες.

    Τείνουμε χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και εξακολουθούμε να οικοδομούμε πανίσχυρες συμμαχίες, που ισχυροποιούν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

    Οι προκλήσεις

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του. «Κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές μεγάλες κρίσεις, ξεκινώντας με τον κορωνοϊό, μετά μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά βέβαια κληθήκαμε να διαχειριστούμε και έναν πολύ επιθετικό γείτονα. Πιστεύω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ενισχύθηκε και υπερασπίστηκε την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα», ανέφερε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Προσφυγικό

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας, «επειδή θυμάμαι καλά και την κατάσταση η οποία επικρατούσε στα νησιά στο μέτωπο του προσφυγικού -όχι μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά κι εδώ στα δικά σας τα νησιά-, θυμάστε ότι όταν είχα έρθει να σας μιλήσω το 2019 στη Ρόδο, σας είχα πει «δεσμεύομαι ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά του προσφυγικού στη ρίζα του» και το λύσαμε το πρόβλημα».

    «Το λύσαμε το πρόβλημά του προσφυγικού, περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργήσαμε σύγχρονες δομές στα νησιά μας. Καταφέραμε και αγωνιστήκαμε -και δεν ήταν καθόλου εύκολο- να κρατήσουμε τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά στα οποία υπήρχαν και υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων», πρόσθεσε.

    Ανάπτυξη των νησιών

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των νησιών, λέφοντας: «Καταφέραμε και κρατήσαμε την πατρίδα μας ασφαλή, καταφέραμε και βάλαμε την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Εδώ εξάλλου, στα Δωδεκάνησα, στο Νότιο Αιγαίο, είναι κάτι το οποίο το βλέπετε και το διαπιστώνετε. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, είστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει σημαντική αύξηση πληθυσμού κι αυτό κάτι λέει για τις προοπτικές σας και για την επόμενη μέρα, την οποία έχουμε νομίζω όλοι μας το δικαίωμα να την ατενίζουμε, πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ξέρετε ότι σκύψαμε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, πάνω στα προβλήματα των νησιών μας. Λύσαμε πολλές εκκρεμότητες, πάντα σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια. Δεν είπα ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση συνολικά στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2019. Αυτό το επιβράβευσαν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η επόμενη ημέρα των εκλογών

    «Θέλω να σας μεταφέρω πόσο σημαντικό είναι αυτή η πολιτική, μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης, να μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές», είπε και συνέχισε: «Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα περισσότερο απ’ όλα ο τόπος είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Και για να έχει αυτή τη σταθερή κυβέρνηση πρέπει στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει μία ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή. Και θα την έχει. Θα την είχε ήδη, προσέξτε, εάν δεν ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Θα είχαμε ήδη σήμερα μια ισχυρή πλειοψηφία, θα είχαμε μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν πειράζει, θα χρειαστούμε έναν “δεύτερο γύρο”».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Κάλεσμα για στήριξη της ΝΔ στις εκλογές

    «Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα κληθούμε να ψηφίσουμε και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου», είπε και συνέχισε: «Εγώ θέλω και εδώ από τη Λέρο, από τα Δωδεκάνησα, να σας ζητήσω να προσέλθουμε σε αυτή την κάλπη με τον ίδιο ενθουσιασμό. Με ψηλά τις σημαίες της παράταξής μας, με ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας, διότι το χρώμα μας είναι το γαλάζιο, που είναι και το γαλάζιο της σημαίας μας, το γαλάζιο του Αιγαίου, το γαλάζιο του ουρανού, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.

    «Να πετύχουμε τον στόχο να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα, να εκλέξουμε και τέταρτο βουλευτή. Και θα το πετύχουμε.

    Και μετά, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι όπως σκύψαμε τέσσερα χρόνια πάνω στα προβλήματα των νησιών, θα εξακολουθούμε να σας φροντίζουμε. Πάντα το λέω ότι χρέος μας είναι να στεκόμαστε κοντά στους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, αυτούς που φυλούν τα σύνορά μας», πρόσθεσε.

    Και συνέχισε: «Να σας παρέχουμε δυνατότητα προκοπής, καλή υγεία. Ξέρετε τα βήματα τα οποία έχουν γίνει εδώ ήδη στο νοσοκομείο και ξέρω και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Θα φροντίσουμε να επιλύσουμε και τα ζητήματα αυτά, αλλά κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν εδώ και να προκόψουν.

    Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την πατρίδα μας. Αυτό είναι ένα εθνικό στοίχημα για τα νησιά μας και να ξέρετε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

    Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες, καβαλήσαμε πια το κύμα. Είμαστε πια σε πιο ήρεμα νερά και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω και πάλι τη στήριξή σας, την αγάπη σας, την εμπιστοσύνη σας στη Νέα Δημοκρατία. Να ξέρετε ότι όπως και το 2019, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας. Θα πάμε καλύτερα, τα νησιά μας θα πάνε καλύτερα, τα Δωδεκάνησα θα πάνε καλύτερα, η Λέρος θα πάει πολύ καλύτερα».

    «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας και σας ευχαριστώ για τα εντυπωσιακά ποσοστά που μας δώσατε στην κάλπη της 21η Μαΐου.

    Πάμε να τα επαναλάβουμε, πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λακκί, όπου συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες στην τοπική αγορά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου για Ροδόπη: Εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται κίνδυνος εργαλειοποίησης της μειονότητας

    Τσίπρας για Ροδόπη: Μείζον ζήτημα εθνικό και θεσμικό – Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της ΕΥΠ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ