• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία με απτά δείγματα αποκλιμάκωσης

    • NewsRoom

    Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σαρλ Μισέλ (ΑΠΕ)


    Θλιβερά χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Λέσβο, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.

    Αποφύγαμε τραυματίες ή νεκρούς με την γρήγορη παρέμβαση της Πολιτείας, είπε και συμπλήρωσε πως κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη.

    «Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών. Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία. Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι «απειλεί την σταθερότητα» και σε αυτό είναι ταυτόσημες οι απόψεις μας με την ΕΕ.

    «Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ρητή αναγνώριση ότι διακυβεύονται συμφέροντα της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

    Όποιες εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, στην συμπεριφορά της Άγκυρας θα πρέπει να έχουν ανάλογο αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει χρόνο πριν και μετά την σύνοδο κορυφής να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

    «Η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή, για τη μία μείζονα διαφορά, τον καθορισμό της ΑΟΖ».

    Επανέλαβε ότι το τέλος των προκλήσεων μπορεί να φέρει την αρχή των συζητήσεων. «Είμαστε έτοιμοι» είπε.

    Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή.

    «Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη» σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι θέλει να δει με τα μάτια του ποια είναι η κατάσταση στη Λέσβο και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε επίσης: «Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές.

    Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ