• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Μια είναι η απάντηση απέναντι στις μεταλλάξεις, η επιτάχυνση των εμβολιασμών

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


    Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περισσότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω μετάλλαξης Δέλτα, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι η μόνη λύση είναι οι εμβολιασμοί. Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, εντός Αυγούστου η πρώτη εκταμίευση.

    Μια απάντηση υπάρχει απέναντι στις μεταλλάξεις, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

    Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις επιφυλάξεις στην ΕΕ για την πορεία των κρουσμάτων, η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι «δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες που υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα».

    Μία απάντηση υπάρχει, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι ασφαλείς, κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι, επανέλαβε.

    Τόνισε ότι στην σύνοδο κορυφής εκφράστηκε μια γενικότερη ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών, υπάρχει αναγνώριση ότι ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και προμηθευτήκαμε επαρκή εμβόλια για όλο τον πληθυσμό.

    Πλέον μπορούν όλοι να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής του, συμπλήρωσε.

    Ωστόσο, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ECDC, η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι η επικρατούσα.

    Ικανοποίηση για Τουρκία

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων: «Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

    Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

    «Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

    Στα τέλη Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομία, σημείωσε πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου.

    «Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε αντιπαράθεση στην Σύνοδο Κορυφής με την Γερμανία σε σχέση με το άνοιγμα συνόρων σε τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

    «Μην πιστεύτε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές. Πράγματι, η κ. Μέρκελ σε μια φράση της έκανε αναφορά για τις χώρες που δέχονται τουρίστες εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο. Όπως κάνει και η Ελλάδα, έχουμε αυτό το δικαίωμα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού».

    Και πρόσθεσε: «Αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, θα τις είχε εκφράσει πιο νωρίς, όταν καθορίζονταν οι όροι του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού».

    Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο για την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε προσεκτικοί.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα άνοιξε την τουριστική περίοδο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

    Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις που θα δοθούν για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν απάντησε: «Κάντε υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

    «Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο»

    Σε ερώτηση εάν είναι εφικτός ο στόχος ό,τι άνοιξε να μην ξανακλείσει λόγω της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός. Αλλά εξαρτάται από όλους μας. Εμείς ως κυβέρνηση κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Όσο θα ξεδιπλώνουμε την στρατηγική μας, θα φτάσουμε στον στόχο μας. Καταλαβαίνω τους ανθρώπους που εξέφρασαν έναν αρχικό ενδοιασμό για το εμβόλιο. Όμως τους καλώ να δουν όλα τα στοιχεία για να δουν ότι ασφαλές και αποτελεσματικό».

    Και συμπλήρωσε: «Έχω μεγαλύτερη δυσκολία με αυτούς που θα μπορούσαν αν το κάνουν, αλλά περιμένουν να το κάνουν οι άλλοι. Αυτό δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνο. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί. Αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη και την επίτευξη του στόχου».

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση».

    Τέλος, ερωτηθείς αν συνομίλησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, απάντησε: «Δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

    Διαβάστε ακόμη:

    «Τα άκουσε» η Ελλάδα από Μέρκελ και Μακρόν για χαλάρωση μέτρων λόγω τουρισμού

    Δεν κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν οι ηγέτες της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ