• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Κυρίαρχος σε δύο νέες δημοσκοπήσεις – Ευρύ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Διατηρεί στο ακέραιο το προβάδισμά της η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται και πάλι κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο νέων δημοσκοπήσεων, της Metron Analysis για το Mega και της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

    Παρά την πολύμηνη μάχη με την πανδημία, τις πρωτοφανείς δυσκολίες και την κόπωση της κοινωνίας, οι πολίτες φαίνεται πως δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για την διαχείριση σε κρίσιμους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έχει πολύ υψηλή αποδοχή και διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην έρευνα της Metron Analysis έρχεται στην τρίτη θέση, μετά την Φώφη Γεννηματά.

    Τα μείζονα ζητήματα για τους πολίτες είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η διαχείριση της οικονομίας, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

    Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου φτάνει στις 16,4 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μισή μονάδα και φτάνει στο 19,7%.

    Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, ποσοστό αυξημένο κατά 0,6 μονάδες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜΕΡΑ 25 με 2,4% και πτώση 0,8 μονάδες.

    Δημοτικότητα αρχηγών

    Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας το 60% των θετικών γνωμών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 39% θετικές γνώμες και τρίτος ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες και 62% αρνητικές.

    Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

    Στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο, με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός;», το 56% απαντά θετικά, το 37% αρνητικά και ένα 6% ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

    Κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 75%, δηλαδή 3 στους 4, κρίνουν αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο 15% θετικά. Αρνητικά κρίνει το 69% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη.

    Αξιολόγηση έργου

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους λαμβάνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (68%). Οι αρνητικές είναι στο 19%. Ακολουθεί η διαχείριση του κορονοϊού και η δημόσια υγεία με 55% θετικές, 41% αρνητικές, οι εντυπώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 49% θετικές και 42% αρνητικές, το περιβάλλον με 49% θετικές και 34% θετικές.

    Χειρότεροι τομείς για την κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με τους πολίτες, τα εργασιακά θέματα (27% θετικές γνώμες, 61% αρνητικές), η παιδεία με 33% θετικές και 60% αρνητικές, η οικονομία με 34% θετικές και 60% αρνητικές.

     

    Έρευνα Pulse

    Το προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται και στα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse.

    Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%.

    Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5% των ερωτηθέντων, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/δεν ξέρουν/δεν απαντούν.

    Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37% (από 38% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 22% (από 23%) του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να φτάνει στις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ 25 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7% των ερωτηθέντων, 5% δηλώνει λευκό άκυρο ή αποχή, ενώ 8,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

    Στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι εισροές νέων ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα είναι μεγαλύτερες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44%.

    Tα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ είναι ενθαρρυντικά και ως προς τον εμβολιασμό, καθώς πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν πλέον ότι θα εμβολιαστούν, ενώ πάνω από 6 στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Metron Analysis: Στις 16,4 ποσοστιαίες μονάδες αυξάνεται το προβάδισμα της ΝΔ – Τι λένε οι πολίτες για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων



    ΣΧΟΛΙΑ