• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις

    • NewsRoom


    Προειδοποίηση στην Τουρκία πως με τις κινήσεις της οδηγείται πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της από την ΕΕ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  υποδεχόμενος τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Oruc Reis και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ προσέφερε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή, προκειμένου να επιλέξει μεταξύ του διαλόγου και του δρόμου των κυρώσεων, εφόσον συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Όπως φαίνεται η Τουρκία επέλεξε το δεύτερο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης  είχε συμφωνήσει τουλάχιστον δύο φορές με την Τουρκία και με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας ν’ αρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και με μόνο σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, με ευθύνη της Τουρκίας, αντί να έχουμε τις ημερομηνίες για την επανέναρξή τους, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Από τη δική του πλευρά, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την προκλητική στάση της Τουρκίας που οδηγεί, κατά τον ίδιο, στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές. Ο κ. Μάας χαρακτήρισε ως «παράδοξες καταστάσεις» όσα συμβαίνουν με το Oruc Reis και τα Βαρώσια.



    ΣΧΟΛΙΑ