Πολιτική

Μητσοτάκης για ύφεση 8,2%: Η Ελλάδα καταρρίπτει τα στερεότυπα – Θα πετύχουμε

  • NewsRoom
Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης


Το tweet του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

«Παρά την έντονη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ήταν πιο ανθεκτική από ό, τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Παράλληλα με τον χειρισμό της κρίσης COVID-19, καταρρίπτουμε τα στερεότυπα. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και θα πετύχει» γράφει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον λογαριασμό του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση 8,2% το 2020.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2020 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το ΑΕΠ το 2020 σε όρους όγκου ανήλθε σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2%.

Αυτή η μείωση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2020 ανήλθε σε 165,8 δισ. ευρώ έναντι 183,4 δισ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,6%.

Αυτή η μείωση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2020, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2021.

Την ικανοποίηση του για την διαμόρφωση της ύφεσης πέρσι στο 8,2%, χαμηλότερα δηλαδή των αρχικών εκτιμήσεων και της κυρίαρχης προσδοκίας στην αγορά, εξέφρασε πριν λίγο με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Ύφεση 8,2% το 2020

Χρήστος Σταϊκούρας: «Η οικονομία κλυδωνίστηκε ισχυρά, αλλά άντεξε» – Μικρότερη των εκτιμήσεων η ύφεση το 2020


ΣΧΟΛΙΑ