• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: «Η οικονομία κλυδωνίστηκε ισχυρά, αλλά άντεξε» – Μικρότερη των εκτιμήσεων η ύφεση το 2020

    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Την ικανοποίηση του για την διαμόρφωση της ύφεσης πέρσι στο 8,2%, χαμηλότερα δηλαδή των αρχικών εκτιμήσεων και της κυρίαρχης προσδοκίας στην αγορά, εξέφρασε πριν λίγο με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πριν λίγη ώρα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καθάρισε το τοπίο γύρω από το εύρος της περσινής ύφεσης ανακοινώνοντας σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ύφεση 8,2% πέρσι.

    Όπως εκτιμούν αναλυτές η ενισχυμένη κρατική στήριξη, η καλύτερη προετοιμασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το δεύτερο κύμα καθώς όμως και τα ανοίγματα στην αγορά, συνέβαλλαν στον περιορισμό της υφεσιακής πίεσης.

    Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2021 καθώς τα λοκντάουν ενισχύει τους φόβους για σημαντική ύφεση στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα: «Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις. Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου. Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

    Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.

    Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα. Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης».

    Διαβάστε επίσης:

    Ύφεση 8,2% το 2020

    Με καθυστέρηση η επιβολή εισφορών από τον e- ΕΦΚΑ για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση από το 2020

    Μητσοτάκης για εμβόλια: Πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα



    ΣΧΟΛΙΑ