• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Έρχεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Απορρίπτει σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού

    • NewsRoom


    Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την συνέντευξή του στο Star, κατά την οποία εξήγγειλε νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετά το καλοκαίρι.

    «Πρέπει να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι» ανέφερε μιλώντας στην Μάρα Ζαχαρέα.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά ούτε και να προβεί σε ανασχηματισμό, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη αυτή τη συζήτηση τώρα.

    «Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές»

    «Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Δεν είναι το ζητούμενο να κάψουμε την απλή αναλογική, αλλά η επιτυχία του έργου μας. Η κοινωνία μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Δεν είμαι τακτικιστής και θα τιμήσω την εντολή που πήρα από το λαό. Έχουμε 158 βουλευτές, μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, και είμαστε πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση».

    Για τον ανασχηματισμό είπε ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα γίνει, αλλά «δεν είναι του παρόντος» και πως «η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της».

    «Θα εξαντλήσω το πολιτικό μου κεφάλαιο και όταν φτάσω στο τέλος της τετραετίας θα κριθώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής» επισήμανε.

    Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έγινε απολύτως τίποτα» και πρόσθεσε ότι «τα σύνορα είναι καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάννης και τα πρωτόκολλα που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά τα σύνορα παραμένουν ίδια. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και λύνονται επί τόπου” είπε και σημείωσε ότι “δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες” στην περιοχή, και πως τα όσα συνέβησαν “δεν είναι συνοριακή διαφορά”.

    Δίνοντας απάντηση στο γιατί έγινε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η αυξανόμενη ένταση.

    Άνοιγμα σχολείων

    Μιλώντας για την επαναλειτουργία των σχολείων είπε ότι οι απόψεις των ειδικών τον ώθησαν, ώστε να αποφασίσει το άνοιγμα. «Εάν άκουγα τις δημοσκοπήσεις, δεν θα άνοιγα τα σχολεία. Είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο σχολείο, είναι μεγάλο το διάστημα που μένουν εκτός και αυτό βλάπτει τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων. Όταν άνοιξαν τα σχολεία υπήρξε ανάλογη κριτική, αλλά όλα πήγαν καλά και λίγοι θυμούνται την κριτική τώρα» είπε.

    Μιλώντας για την καραντίνα παραδέχθηκε ότι αμφιταλαντεύτηκε για την απόφαση μια ημέρα, αναλογιζόμενος τις συνέπειες στην οικονομία, αλλά έλαβε την απόφαση για την προστασία της κοινωνίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα είναι διαφορετικό, γιατί είμαστε πιο εκπαιδευμένοι και θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι στο σύστημα δημόσιας υγείας, αφού όπως είπε το Φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ και ο ίδιος θα κάνει τις επόμενες μέρες τις σχετικές ανακοινώσεις. Αν χρειαστεί καραντίνα -όπως είπε- θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις και όχι οριζόντιες. «Αν για παράδειγμα έχουμε κρούσμα σε ένα σχολείο θα κλείνει το σχολείο αυτό και όχι όλα» είπε.

    Για την οικονομία

    «Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί και στην Ευρώπη, όχι δανεικά αλλά απευθείας μεταβιβάσεις από την ΕΕ στη γραμμή που άνοιξε η Γαλλία και η Γερμανία. Ο λόγος μας σήμερα μετράει περισσότερο στην Ευρώπη. Μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχία μας» είπε αναφερόμενος στις προοπτικές που διανοίγονται.

    Σημείωσε ότι η ΕΚΤ «έδωσε ατελείωτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες» και ότι «δεν υπάρχει ζήτημα πλεονασμάτων για φέτος και του χρόνου».

    Δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που θα εισρεύσει στην Ελλάδα από την ΕΕ, αλλά είπε ότι «διεκδικούμε το μέγιστο δυνατό».

    Επίσης, δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για το ποσοστό ύφεσης, λέγοντας ότι έχει πει στο παρελθόν πως θα είναι μεταξύ 5% και 10%.

    Παράλληλα, κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί, είπε ότι το κράτος βοήθησε με την μισθοδοσία, με τα ενοίκια, την επιστρεπτέα προκαταβολή για την οποία θα υπάρχει και δεύτερη δόση, ενώ ζήτησε από τις τράπεζες «να μην είναι τόσο αυστηρές στην ρευστότητα».

    Στην Θεσσαλονίκη, όπου πηγαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει:

    – Επίσκεψη στο σταθμό λεωφορείων Μακεδονία,

    – Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα,

    – Σσυνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα,

    – Επίσκεψη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

    Το πρόγραμμα του κ Μητσοτάκη περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με:

    – το ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)

    – Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης

    – το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δεμουρτζίδη Δημήτρη για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

    Επίσης, επίσκεψη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Παντελεήμονας») και επίσκεψη στην εταιρεία BETA CAE.



    ΣΧΟΛΙΑ