Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα το πρωί στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνομιλία τους διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται από τέτοιες διεργασίες και δεν σχολιάζει τις συγκεκριμένες συναντήσεις.

1

Ανέφερε επίσης πως κατά τη δική του συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, τέθηκαν όλα τα απαραίτητα ζητήματα και πως αναμένουν τον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

«Σε τόσο κρίσιμες διεθνείς συναντήσεις, δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μονοπωλούνται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη

«Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι σημαντική γιατί αποφασίστηκε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5%. Η Ελλάδα ήδη είναι στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο ΝΑΤΟ και έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο.

«Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται, δεν μπορώ να σχολιάσω τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ», δήλωσε. «Είχα μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Ερντογάν και αναζητούμε ημερομηνία για μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, στην οποία θα πούμε περισσότερα.

Όταν επιβεβαιωθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Η περιοχή μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Αναφέρθηκα στην ανάγκη να υπάρξουν διαπραγματεύσεις ώστε να εξασφαλίσουμε δια της διπλωματικής οδού ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Μίλησα για τη Λιβύη αλλά και τις προκλήσεις ασφάλειας. Αυτά αφορούν την παρουσία της χώρας μας. Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

 

Δεν είδα κάποια εξαίρεση στο κοινό ανακοινωθέν», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με αφορμή αντιδράσεις από χώρες όπως η Ισπανία). Σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035, από αυτό το ποσοστό το 3,5% του ΑΕΠ αφορά σε αμιγώς εξοπλιστικά έξοδα. Το υπόλοιπο, παρεμφερείς δαπάνες σε πολιτική προστασία και υποδομές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβικό «μνημόνιο» που «δεν μπορεί να παραγάγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι αυξημένες προσφυγικές ροές. Δεν μας προβληματίζει, απλά, ήδη έχουμε λάβει μέτρα. Εχω συζητήσει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις αρχές της Λιβύης για να μηδενιστούν οι ροές», υποστήριξε.

Αναφορικά με τις «αμφίσημες» δηλώσεις Τραμπ για το άρθρο 5, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι άκουσε τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι στην τοποθέτησή του πλήρως προσηλωμένος. Ο ίδιος έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Διαβάστε επίσης 

Ιράν: Παραδέχεται «σοβαρές ζημιές» στα πυρηνικά εργοστάσια από την επίθεση ΗΠΑ

Σοσιαλιστές: Ανταρσία για τη μείωση των κοινωνικών δαπανών – Νέα μάχη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον επόμενο προϋπολογισμό

Υπουργείο Παιδείας: 500.000 ευρώ για εργασίες εκσυγχρονισμού των κτηρίων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών