• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Αθόρυβος πρωταγωνιστής της δημόσιας ζωής ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς

    • NewsRoom


    Υπέροχο άνθρωπο, ικανότατο υπουργό, επιτυχημένο Ευρωπαίο Επίτροπο και διαλεχτό στέλεχος της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τον Ιωάννη Παλαιοκρασσά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε γραπτή του δήλωση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

    Αναλυτικά στην δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής:

    «Με συντριβή αποχαιρετώ έναν σπουδαίο και πάντοτε αθόρυβο πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής. Έναν ικανότατο υπουργό, πετυχημένο Ευρωπαίο Επίτροπο, συνεπή βουλευτή και διαλεχτό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έναν υπέροχο άνθρωπο, επιστήμονα και οικογενειάρχη.

    Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς υπήρξε ο Υπουργός Οικονομικών που, στο διάστημα 1990-1992, κατόρθωσε να επαναφέρει σε πλεονάσματα την εθνική οικονομία, αυξάνοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Αλλά και, αργότερα, ως Επίτροπος, πλέον, της χώρας, προειδοποιούσε για την κρίση, που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

    Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσέφερε και σε μένα απλόχερα τις συμβουλές του. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα και οπλίστηκα με τη σκέψη και τα συμπεράσματα της εμπειρίας του. Μία εμπειρία που σημαδεύτηκε και από οριακές στιγμές όπως η απόπειρα δολοφονίας του σε μία άνανδρη επίθεση της τρομοκρατίας που στοίχισε τη ζωή του Θάνου Αξαρλιάν. Μία στιγμή-πληγή για την Ελλάδα.

    Έτσι, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς περνά στην Ιστορία ως ακέραιος και αποδοτικός για την πατρίδα του πολιτικός. Ως εργατικός βουλευτής των αγαπημένων του Κυκλάδων. Ως απλός και διακριτικός, αληθινός πολίτης στην κυριολεξία. Αλλά και ως σύμβολο καταδίκης της βίας και ενότητας του λαού μας για μια καλύτερη δημοκρατική ζωή.

    Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα μαζί του. Και σφίγγω με θλίψη το χέρι της συζύγου, των παιδιών του και όλων των δικών του ανθρώπων», καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Δένδιας: Διακρίθηκε για την προσπάθεια να αποτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    «Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την παράταξη και τη χώρα από σημαντικές θέσεις και διακρίθηκε για την προσπάθεια να αποτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90», ανέφερε. «Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

    Βαρβιτσιώτης: Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την πολιτική με ήθος και αξιοπρέπεια

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    «Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την πολιτική με ήθος και αξιοπρέπεια», ανέφερε.

    «Στη μακρά πολιτική του διαδρομή ήταν πάντα τολμηρός στις απόψεις του. Θα τον θυμόμαστε ως έναν πολιτικό που δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με κόστος πολιτικό και προσωπικό. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

    ΝΔ: Ένας πολιτικός που συνδύαζε τη μαχητικότητα του ιδεολόγου και την αποτελεσματικότητα του τεχνοκράτη

    Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει:

    «Η Νέα Δημοκρατία αποχαιρετά σήμερα ένα ιστορικό της στέλεχος, τον Γιάννη Παλαιοκρασσά.

    Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990-1992 ενώ υπήρξε ο στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης της 17Ν  με ρουκέτα στην οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο LSE. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του συλλόγου των Ελλήνων Φοιτητών στο LSE, εργάστηκε στο Υπουργείο Συντονισμού και διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Από το 1963 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος επιχειρήσεων. Διετέλεσε Υφυπουργός, αναπληρωτής Υπουργός και Υπουργός Συντονισμού από το 1977 ως το 1981. Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας το 1982, ενώ το 1993 ανέλαβε Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς ήταν ένας πολιτικός που συνδύαζε τη μαχητικότητα του ιδεολόγου και την αποτελεσματικότητα του τεχνοκράτη. Σε όλη του την πλούσια πορεία προσφοράς υπηρέτησε με πίστη και αυταπάρνηση τις ιδέες του, την παράταξη και την πατρίδα χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να λογαριάσει ποτέ το πολιτικό κόστος.

    Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

    Διαβάστε επίσης

    Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Παλαιοκρασσάς

    Μητσοτάκης: Προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας μας

    Μητσοτάκης: Μετά την πανδημία οι οικονομίες δεν μπορούν να δεχθούν άλλους περιορισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ