• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα κάνει την επόμενη μέρα με φορολογία και κοινωνική πολιτική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε πολίτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Στο πρώτο συρτάρι του προσωπικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «στρατηγείο» της ΝΔ στην οδό Πειραιώς βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πρώτα νομοσχέδια, καθώς και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, της νέας, «άλλης» κυβέρνησης του, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν εκ νέου το «τιμόνι» της χώρας στις 25 Ιουνίου.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τα δύο αυτά νομοσχέδια θα αφορούν πρώτον στον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του επιτελικού κράτους – γιατί ακριβώς αυτό είναι το «λογισμικό» πάνω στο οποίο τρέχει όλη η διακυβέρνηση της χώρας, όπως συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του – και δεύτερον στη φορολογία.

    Οι νέες μειώσεις φόρων και η «έξυπνη» πάταξη της φοροδιαφυγής

    Αναφορικά με τη φορολογία, και με δεδομένη από τη μια τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας νέος φόρος», την ανάγκη ύπαρξης σταθερών φορολογικών συντελεστών ώστε οι όροι του παιχνιδιού να είναι γνωστοί, αλλά και τη σύνδεση των φορολογικών εσόδων με την κοινωνική πολιτική, και από την άλλη τις «συστάσεις» της Κομισιόν να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση κυρίως των αυτοαπασχολουμένων, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης, θα αποτυπώνονται οι μεγάλες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ:

    • Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ ανά παιδί, από 1 Ιανουαρίου 2024 για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες,
    • η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε σχέση με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης,
    • η νέα μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών,
    • η νέα μείωση των τεκμηρίων κατά 30% από το 2025,
    • η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023. Αλλά και η νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά

    Παράλληλα, στις φορολογικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η περαιτέρω χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης, ώστε να γίνονται αυτοματοποιημένοι και ως εκ τούτου καλύτεροι διασταυρωτικοί έλεγχοι, όχι μόνο με τη φορολογική διοίκηση αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα, με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να διαμηνύουν ότι «οι φυσικοί έλεγχοι ανήκουν πλέον στο χθες».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, στη «νέα φορολογική μέρα» εντάσσονται μεταρρυθμίσεις για:

    – την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με στόχο η επέκταση των POS να αγγίξει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας,

    – τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα φορολογικά συστήματα της ΑΑΔΕ,

    – τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, και βεβαίως

    – νέα κίνητρα προς τους πολίτες για εκπτώσεις στο φορολογητέο εισόδημα όταν επιλέγουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και αμοιβή για όσους «αλιεύουν» πλαστές αποδείξεις.

    Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να τεθούν οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και πάνω από χίλιες δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή.

    Αν όχι στο πρώτο νομοσχέδιο, σίγουρα εντός των πρώτων 100 ημερών, οι οικονομικοί επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοδοξούν να κλείσουν και τις εκκρεμότητες σε σχέση με τη φορολογία των ακινήτων, με

    – επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από δύο χιλιάδες νέες περιοχές, ώστε να καλύπτεται πλέον το σύνολο της Επικράτειας.

    – διορθώσεις- «κούρεμα» στις τιμές ζώνης στη βάση του ελέγχου των αιτήσεων-ενστάσεων.

    – αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές της αγοράς, με παράλληλη ψηφιοποίηση των σχετικών γεωγραφικών ζωνών και τη

    – δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο.

    Συγχωνεύσεις και «σπάσιμο» δομών, το αυτόνομο Υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής και το κοινωνικό πρόσωπο της επόμενης μέρας

    Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, περιλαμβάνονται δομικές αλλά και λειτουργικές αλλαγές στον πυρήνα της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα των λαθών που διαπιστώθηκαν την πρώτη τετραετία, με κορυφαία την τραγωδία στα Τέμπη και της πολιτικής βούλησης «να διορθωθούν όλα όσα μας πληγώνουν», αλλά και της ανάγκης δημιουργίας δομών που θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Στο νομοσχέδιο, το οποίο επιμελήθηκαν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου και εν αναμονή Πρωθυπουργού υπό την επίβλεψη των κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσου, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε ενοποιήσεις αλλά και διασπάσεις υπουργείων, όπως τα γνωρίζαμε με τη σημερινή τους μορφή.

    Πέρα από τις κυοφορούμενες αναδιανομές αρμοδιοτήτων στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Πολιτικής Προστασίας, σε αυτούς των Υποδομών και Μεταφορών, στα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών της Ψηφιακής Πολιτικής, της Τεχνολογίας της Καινοτομίας – Έρευνας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και των ΜΜΕ καθώς και στις δομές που θα σχετίζονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, εμβληματική για τη «δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη» θεωρείται η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει την προμετωπίδα του κοινωνικού προσώπου-προσήμου της ΝΔ.

    Το συγκεκριμένο υπουργείο θα προκύψει μέσα από το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων του σημερινού «υπερυπουργείου» Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη «θεσμική αυτονόμηση» των ζητημάτων Πρόνοιας, Ισότητας, Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

    Στα οποία θα προστεθούν και τα θέματα που σχετίζονται με τη Στεγαστική Πολιτική, κορυφαία προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδίως αναφορικά με τη στήριξη των νέων και των μονογονεϊκών οικογενειών. Με τον πρόεδρο της ΝΔ, σε κάθε ευκαιρία, να δεσμεύεται ότι οι πόροι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες, θα διπλασιαστούν. Ενώ, παράλληλα, θα ανεγερθούν 2,5 χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες και θα ανακαινιστούν 4 χιλιάδες κενές κατοικίες ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες θα παραδοθούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.

    Κομβικός θεωρείται ο ρόλος του νέου υπουργείου όχι μόνο στην αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων όπως για παράδειγμα οι πολλαπλοί ορισμοί της πολυτεκνίας και των σχετικών επιδομάτων ανάλογα με τα υπουργεία, αλλά και στην ευρύτερη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα, οι παρεμβάσεις για την ισότητα στην εργασία και τις αμοιβές (ανδρών-γυναικών), η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες και στον ιδιωτικό τομέα, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην εργαζόμενη μητέρα, η οποία είναι πιθανό να μεγαλώνει μόνη της ένα ή και δύο παιδιά, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο, η δημιουργία παιδικών σταθμών εντός επιχειρήσεων, η αύξηση των θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με ταυτόχρονη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους, αλλά και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, το ειδικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολύτεκνους.

    Καθώς και η νέα ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με πρόδηλο στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Η πατρίδα μας έχει σύνορα και φυλάσσονται – Να αισθάνεστε ασφαλείς

    Μητσοτάκης σε Τουρκία: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ