• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Για ποιες επιχειρήσεις μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου – Όλα τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. €

    • NewsRoom
    Ρελάνς της κυβέρνησης στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική - Επέκταση της έρευνας από το 2015


    Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω νέα μέτρα προστασίας της εργασίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία και την εργασία.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων στήριξη της επιχειρηματικότητας ύψους 3,5 δισ. ευρώ:

    1. Μηδενίζουμε προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις με τζίρο λιγότερο από 35% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Μηδενίζουμε προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ’ τρίμηνο του έτους. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%. Μισή προκαταβολή φόρου για επιχειρηματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
    2. Εγκαινιάζουμε και τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. 7.000 επιχειρήσεις του τουρισμού θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή την επόμενη εβδομάδα. 120.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
    3. Η επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
    4. Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.
    5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

    Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν επεκταθεί. Καθώς βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό. Οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές. Έχουμε φυλάξει πυρομαχικά. Θέλω να θυμίσω ότι καθόλη τη διάρκεια της κρίσης το κράτος ενίσχυσε τα ταμειακά του διαθέσιμα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

    Μιλώντας για τα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Προσπαθούμε αυτή την εξωγενή ύφεση να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια και μέσα στην κρίση να θέσουμε τα θεμέλια για μια γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.

    » Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης το 2020 είναι θεωρητική άσκηση. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

    » Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

    Βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και δεν το κρύψαμε ποτέ, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κ. Γεννηματά και επισήμανε: «Τώρα είδα ότι δεν επιμείνατε πολύ σε αυτό και καλά κάνατε, γιατί το να επικαλείται κανείς ότι η κρίση υπήρχε πριν τον κορονοϊό δεν αντέχει σε καμία απολύτως κριτική, αν δει κανείς τα αποτελέσματα της οικονομίας».

    Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν ισχυρίζομαι ότι η οικονομία στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει είναι να αποτρέψουμε μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Το κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα».

    Τα έργα στο Ελληνικό

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην εκκίνηση των εργασιών στο Ελληνικό για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, λέγοντας ότι πρόκειται για έργο που θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι υποτιμήθηκε από την κυβέρνηση ο βαθμός πολυπλοκότητας του έργου, αλλά με σκληρές προσπάθειες το έργο πήρε μπροστά.

    «Σήμερα είναι καλή ημέρα για την ανάπτυξη στη χώρα, 19 χρόνια από όταν έκλεισε το αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν τα έργα για τη νέα επένδυση που θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική και εμείς είχαμε υποτιμήσει τον βαθμό συνθετότητας και προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Καταφέραμε να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σήμερα η επένδυση αυτή να ξεκινάει» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη έναρξη των έργων σήμερα.

    Δευτερολογία Μητσοτάκη

    Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμερίσουμε με τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης. Τελευταίος έχει την ευθύνη ο εργαζόμενος. Αν πιστεύετε ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα, τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του.

    «Είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα που πήραν πολλές άλλες χώρες. Δεν είπα, προς Θεού, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική. Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση. Έχω πει πολλές φορές ότι το πρώτο μας μέλημα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων. Να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Να μην υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, σημείωσε: «Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια και συσσίτια δεν ήταν για εσάς. Το ερώτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους. Ευχή και ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση».

    Φ.Γεννηματά: Είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας

    Η εικόνα της κοινωνίας που προσπαθείτε να παρουσιάσετε είναι πλαστή, τόνισε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει λεφτόδενδρο, παρουσιάσαμε όμως το πρόγραμμά μας που είναι ουσιαστικό και κοστολογημένο, αλλά το αγνοήσατε, συνέχισε. Δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως το ΚΙΝΑΛ είναι σε ανοικτή γραμμή με όλη την κοινωνία.

    Κ. Μητσοτάκη, ακολουθείτε λάθος δρόμο, είστε δέσμιος των προκαταλήψεών σας και της ανικανότητας των υπουργών σας, είπε σημειώνοντας ότι την εφιαλτική ύφεση που έρχεται την προβλέπουν οι ίδιοι οι υπουργοί.

    Κινείστε με την λογική βλέποντας και κάνοντας, ανέφερε λέγοντας πως μόνο το 35% των εποχιακών ξενοδοχείων έχει ανοίξει, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα θα ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας.

    Η κ. Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και να μηδενίσει την προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις.

    Διαμορφώνετε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας με το πρόγραμμα Συν-εργασία, είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά.

    «Εγκαταλείπετε τους πολλούς και στηρίζετε τους λίγους και τους ισχυρούς, θα κριθείτε γι’ αυτό. Μην επαναπαύεστε από τα Ωσαννά των δημοσκοπήσεων ή από την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε η κ. Γεννηματά κλείνοντας.



    ΣΧΟΛΙΑ