• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέχρι 8% η ύφεση – Έρχεται μείωση προκαταβολής φόρου έως και 100%

    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Δεν έχει αλλάξει η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για ύφεση έως 8%, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    «Εμείς αυτή τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε τέλος Απριλίου για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις χωρίς να σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

    Ειδικότερα:

    Επιστρεπτέα προκαταβολή: Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επόμενη εκταμίευση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι θα μπουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

    Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων: Δεν θα πληρωθούν το 2020 αλλά μετατίθενται για το 2021. Θα καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο της τάξεως των 2,5% που είναι λιγότερο από το μισό που ισχύει τώρα για τις 24 δόσεις.

    Συμψηφισμοί: Φορολογικής φύσεως διευκολύνσεις με συμψηφισμούς. Έκαναν χρήση περίπου 150.000 επιχειρήσεις.

    Μικροπιστώσεις: Το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης ώστε να λάβουν πολύ μικρές επιχειρήσεις με ανάγκη ρευστότητας έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις.

    Προκαταβολή φόρου: Πολύ σύντομα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επιλογές της. Θα  γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι 100%, να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση.



    ΣΧΟΛΙΑ