• Διεθνής πολιτική

    Μυρίζει μπαρούτι στην κυπριακή ΑΟΖ – Οι ΗΠΑ στέλνουν αεροπλανοφόρο

    • NewsRoom

    Iwo Jima


    Μεγαλώνει η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ εν αναμονή των γεωτρήσεων της εταιρείας ExxonMobil στη κυπριακή ΑΟΖ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν την ίδια μέρα πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil.

    Στον απόηχο της αντιπαράθεσης τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ, που εξελίχθηκε σε εικονική ναυμαχία, το Sputnik σημειώνει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να κάνει χρήση ή να απειλήσει με χρήση βίας, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμά της να προασπίσει τα συμφέροντά της.

    Το ρωσικό πρακτορεί επισημαίνει την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο επιτάχυνε τις κινήσεις, αφού πολλοί πιστεύουν ακράδαντα πλέον ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές στη Μεσόγειο.

    Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά» ενώ σύμφωνα με το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάληκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

    Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται.
    Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με το Sputnik, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά έφτασαν στην Μεσόγειο και τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

    Σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τουρκική άποψη διαφέρει από αυτή που επικρατεί διεθνώς, ενώ σημειώνει ότι η «Βόρεια Κύπρος» αποτελεί για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην της Τουρκίας, κατεχόμενο κυπριακό έδαφος. Από τη στιγμή που η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το θέμα προκαλεί επίσης εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, προστίθεται.

    Καταλήγει, λέγοντας ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil στην περιοχή δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.

    Τουρκικά ΜΜΕ: οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν τις έρευνες της Exxon

    Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ “βλέπουν” κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τον Οκτώβριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά κατά τις εργασίες της Exxon Mobil καθώς οι ΗΠΑ στηρίζουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Όπως αναφέρουν, οι Αμερικανοί στέλνουν πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διαμηνύσουν στην Άγκυρα ότι αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Λευκωσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κυπρίων στην περιοχή, υποστηρίζοντας την δραστηριότητα της Exxon Mobil. Εκτιμούν δε, ότι σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα προστατεύσει αν χρειαστεί τα ερευνητικά πλοία και το γεωτρύπανο.

    Οι ίδιες τουρκικές πηγές, που επικαλούνται κυπριακά ΜΜΕ, λένε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS lwο Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλλιέτ Οζάι Σέντιρ σχολιάζει πως “αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν λυθεί το Κυπριακό, ή δεν γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, τότε υπάρχει πιθανότητα τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Χωρίς την άδειά μας δεν γίνεται τίποτα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φύγετε από μπροστά μας, γιατί θα βουλιάξουμε μαζί»: Οι απειλές του Τούρκου καπετάνιου στην κυπριακή ΑΟΖ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί το Ψευδοκράτος: Έχουμε δικαιώματα σε ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ



    ΣΧΟΛΙΑ