• Πολιτική

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με σιδηρά πυγμή στο Υπουργείο Υγείας

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νέος Υπουργός Υγείας

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, νέος Υπουργός Υγείας


    Λίγες μέρες μόνο βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας κι όμως έχει δώσει το στίγμα του.

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαθέτει εμπειρία ετών σε υπουργικές θέσεις και ξέρει από πρώτο χέρι τι απαιτείται, για να αντιμετωπίζονται δυστοκίες και προβλήματα.

    Και μπορεί ακόμη να μην γνωρίζει καλά τα θέμα της Υγείας, αλλά με αυτοψίες, συσκέψεις και πολλή μελέτη ενημερώνεται καθημερινά.

    Παλιοί του συνεργάτες αναγνωρίζουν σε εκείνον ότι εργάζεται πολύ, με συνέπεια, επιδιώκοντας το τέλειο.

    Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αυστηρός και η αλήθεια είναι ότι στο Υγείας μέχρι τώρα φαίνεται ότι επιλέγει να εργαστεί με σιδηρά πυγμή.

    Θα επιδιώξει να δείξει στους επαγγελματίες υγείας ότι θα είναι παρών στο πλευρό τους, αλλά θα δώσει και το μήνυμα σε διοικήσεις και συνδικαλιστές, ότι δεν θα ανεχθεί από κανέναν πρακτικές και συμπεριφορές, που μπορεί να αποβούν σε βάρος των πολιτών.

    Μ. Χρυσοχοΐδης: Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις θα συνεχιστούν

    Το μήνυμα είναι σαφές.

    Όλες οι προαναγγελθείσες αλλαγές θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς το νέο ΕΣΥ είναι προτεραιότητα.

    Μεταξύ άλλων, πρωτεύουσα σημασία έχει η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.

    Άλλωστε οι επικείμενες αλλαγές είναι προτεραιότητα και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

    Έτσι, οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε κρίσιμες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, πολύ, δε, περισσότερο που την ερχόμενη Πέμπτη, 6 του μήνα, ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή και ο Υπουργός Υγείας θέλει να έχει ιδία
    άποψη για τα συμβαίνοντα.

    Για τούτο και έχει, ήδη, επισκεφθεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, καθώς και το πολύπαθο ΕΚΑΒ, που λόγω δυσμενούς επικαιρότητας και όχι μόνο βγήκε πάλι μπροστά.

    Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός πιθανόν να επισκεφθεί και άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπως το ΣΩΤΗΡΙΑ, το Γεννηματάς και το Λαϊκό, αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.

    Πηγές αναφέρουν ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα περιγράψουν με σαφήνεια – μέχρι και το Σάββατο 8/7 οπότε θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης – τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται για το νέο ΕΣΥ την επόμενη τετραετία.

    Ήδη ο πρωθυπουργός έδωσε μια πρόγευση για τις προθέσεις του, με τις ανακοινώσεις που έκανε στο πρώτο
    Υπουργικό Συμβούλιο για την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τη συνδρομή του Στρατού και της Πυροσβεστικής.

    Τι θα γίνει με το ΕΚΑΒ

    Η λύση, που προκρίνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στις απομακρυσμένες περιοχές, έχει, ήδη, προκαλέσει αναταράξεις στους κόλπους των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν πως η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου είναι η διάθεση μέσων και 1.200 προσλήψεις εκπαιδευμένων διασωστών.

    Μετά και το τελευταίο περιστατικό με τον θάνατο της τουρίστριας στη Θάσο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη σχεδόν για τρεις ολόκληρες ώρες στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, τους συντονιστές και τους εργαζόμενους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

    Ο Υπουργός Υγείας απέφυγε τις δηλώσεις για τα αποτελέσματα των επαφών του, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα τρέξει τη λύση των «μεικτών πληρωμάτων» καθώς το σχέδιο θεωρείται «άμεσα εφαρμόσιμο».

    Όπως επισημαίνεται, το μόνο που απαιτείται, είναι η αναπροσαρμογή του Ν. 4368/2016, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ασθενών είτε προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος, είτε προσωπικό των Ο.Τ.Α.

    Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η λύση των «μεικτών κλιμακίων» δεν ακυρώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει με προσωπικό το ΕΚΑΒ και ότι παράλληλα θα τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργήσουν οι έξι νέοι σταθμοί για τις αεροδιακομιδές σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Αγχίαλο, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Ανδραβίδα.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο ΕΚΑΒ έγινε 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου ο κ. Χρυσοχοΐδης είδε από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με Μπάιντεν

    Βορίδης: Η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών

    ΣΥΡΙΖΑ: Μεταβατικός πρόεδρος ο Σ. Φάμελλος- Εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ