• Πολιτική

    Μετά την Ιταλία, η Τουρκία θέλει να εμπλέξει τη Ρωσία στις παράνομες γεωτρήσεις της στην Κύπρο

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν περί συζητήσεων με την Ιταλία για έρευνες στη Μεσόγειο, οι οποίες διαψεύσθηκαν από την Ρώμη, η Τουρκία επιχειρεί να εμπλέξει μια ακόμα χώρα, αυτή τη φορά την Ρωσία, με τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Ria Novosti από το Νταβός, δήλωσε πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

    «Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην ερεύνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντιογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη του στο Ria Novosti.

    Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με επίσημη δήλωσή του έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που προέρχονται από την Τουρκία περί δήθεν πρόθεσής του να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Μαρία Ζαχάρωβα «η Ρωσία πάντα υιοθετούσε θέση αρχών στην διευθέτηση του κυπριακού και τασσόταν υπέρ την εξεύρεσης λύσης, η οποία να βασίζεται στις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι πίσω από τις φήμες, τα υπονοούμενα, τα κατασκευάσματα (περί αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ»), βρίσκονται δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τίμημα να μπουν ως σφήνα στις σχέσεις μας με την Κύπρο, επειδή παράλληλα γίνονται απόπειρες να τορπιλίσουν τα επιχειρηματικά σχέδια, να απομακρύνουν τους περιφερειακούς εταίρους από την αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Γενικά, να βλάψουν ευθέως τους ιστούς των διμερών σχέσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ