• Πολιτική

    Κλειστό το Ειρηνοδικείο λόγω χημικών – Ματαιώθηκαν όλες οι δίκες

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Στον «αέρα» τίναξε τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου της Αθήνας η ρίψη χημικών από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των χθεσινών σοβαρών επεισοδίων με τις συλλογικότητες που διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς.

    Όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα δίκες ματαιώθηκαν καθώς ήταν αδύνατο λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα χημικά να παραμείνει κάποιος μέσα στο κτίριο. Από την πλευρά τους, οι δικαστικοί υπάλληλοι προχώρησαν σε αποχή από όλες τις εργασίες τους καθ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Διαμαρτύρονται για τη ρίψη χημικών μέσα στο κτίριο και καλούν τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

    Οι εικόνες που περιγράφουν στο Mononews οι υπάλληλοι που έφτασαν γύρω στις 7 το πρωί στο Ειρηνοδικείο είναι χαρακτηριστικές.

    «Η ρίψη των χημικών από τους αστυνομικούς – μας λένε- έγινε μέσα στο κτίριο. Όταν ολοκληρώθηκαν οι πλειστηριασμοί και άδειασε ο χώρος, το κτίριο κλείστηκε, χωρίς όμως να αεριστεί. Αποτέλεσμα ήταν σήμερα το πρωί, όταν ανοίξαμε τις πόρτες και μπήκαμε στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ούτε λεπτό μέσα. Δυσφορία και δύσπνοια. Ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα μήπως καθαρίσει ο χώρος, αλλά μάταια. Όταν ήρθαν οι διάδικοι και οι δικηγόροι, κάποιοι λίγοι μπόρεσαν να μπουν μέσα, με αυτοσχέδιες μάσκες. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο προαύλιο. Ηταν αδύνατο να μπουν μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Ετσι, η διοίκηση του Ειρηνοδικείου από τα μεγάφωνα ανακοίνωσε ότι όλες οι δίκες ματαιώνονται.»

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ειρηνοδικείου, όλες οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν θα επανέλθουν ατελώς στο ακροατήριο, καθώς δεν ματαιώθηκαν με ευθύνη των διαδίκων.

    Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων της Αθήνας αναφέρει:

    «Σήμερα, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όλες οι υποθέσεις ματαιώθηκαν με απόφαση της Διοίκησής του, για λόγους ανωτέρας βίας λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την ρίψη χημικών εντός του κτιρίου στην χθεσινή διαδικασία των πλειστηριασμών.
    Το Δ.Σ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 30-11-2017, ώρα 08.00 π.μ., και για τους ίδιους ακριβώς λόγους αποφάσισε ομόφωνα την διακοπή όλων των εργασιών της Γραμματείας που στεγάζονται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Αθηνών μέχρι τις 11.00 π.μ. και επανεκτίμηση της κατάστασης.
    Στις 10.30 π.μ. το Δ.Σ. συνεδρίασε εκ νέου και λαμβάνοντας υπόψη του ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες από άποψη υγιεινής για να πραγματοποιηθούν εργασίες εντός του κτιρίου, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή όλων των εργαζομένων στο κτίριο και για όλη την διάρκεια του ωραρίου.
    Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι ο χώρος των δικαστηρίων μετετράπη σε πεδίο μάχης με επακόλουθο να προκληθούν επισφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους, δικηγόρους και πολίτες και καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Αθηνών.
    Το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι συνέπειές του, υπηρεσιακές αλλά και κοινωνικές θα απασχολήσει το επόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου μας.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κωδικός Πλειστηριασμοί: Το 70% των ακινήτων στα χέρια των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρία Αγγελικούση: Η γιατρός που βραβεύτηκε για την ναυτιλία στα Lloyd’s Awards και είναι πριγκίπισσα (κανονική!)



    ΣΧΟΛΙΑ