• Πολιτική

    Η μεγάλη σύγκρουση του Τσίπρα: Εκλογές ή υποχώρηση


    Όσο κι αν στην κυβέρνηση δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το παραδεχθούν, το δίλημμα πλέον για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρο: Ή θα πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ή θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός ξέρει ότι θα βγει χαμένος.

    Στη μία περίπτωση, αυτή των πρόωρων εκλογών, είναι προφανές γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει χαμένος: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε άνετα τις επόμενες εκλογές, και επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν και πάλι πίσω στην αντιπολίτευση, κάτι που φυσικά στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται, και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

    Στη δεύτερη περίπτωση, της άτακτης υποχώρησης, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή μια σειρά επώδυνων μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση (μείωση του αφορολόγητου ορίου, περικοπές συντάξεων, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά), καθώς και να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν το 2019 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτήν την περίπτωση, η κοινωνική κατακραυγή είναι αναπόφευκτη, όπως και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην κατάρρευση της κυβέρνησης, και τελικά να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα: πρόωρες εκλογές.

    Τρίτη περίπτωση δεν υπάρχει. Παρά τις διαφωνίες τους, οι δανειστές δείχνουν πλέον να συσπειρώνονται γύρω από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι η παρουσία του Ταμείου είναι απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα και πιέζοντας την Αθήνα να δεχθεί τα όσα ζητά, ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με πολλά απ’όσα ισχυρίζεται το ΔΝΤ. Επομένως, το να γλιτώσει από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ η Αθήνα δείχνει απίθανο. Όπως εξίσου απίθανο μοιάζει να υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι στο αίτημα του ΔΝΤ για ριζική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα βόλευε φυσικά την Αθήνα, όμως όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “λύνει και δένει” στο Eurogroup αυτό δεν θα γίνει ποτέ.

    Άρα, οι “κορώνες” κυβερνητικών στελεχών (και του ίδιου του πρωθυπουργού) περί άρνησης λήψης νέων μέτρων και σιγουριάς ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Όσο η παρουσία του ΔΝΤ θεωρείται απαραίτητη από τους Ευρωπαίους και όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινεί τα νήματα στην Ευρώπη, οι ελληνικές θέσεις δεν μπορούν να υπερισχύσουν, και από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή. Το δίλημμα είναι σαφές για τον Αλέξη Τσίπρα: Ή θα κλείσει την αξιολόγηση όπως-όπως, ή θα παραδώσει τα “κλειδιά” της χώρας στον επόμενο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση RASS: Μπροστά με 11,8% η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζανακόπουλος για αξιολόγηση: Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη – Δεν θα υποχωρήσουμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ντάισελμπλουμ… τρέχει για την αξιολόγηση και το Μαξίμου κοιμάται!



    ΣΧΟΛΙΑ