• Πολιτική

    Με τον αέρα του νικητή: Ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ μια ανάσα πριν από την κάλπη

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    Ώρες απέμειναν για να πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να δίνουν απόψε την (τελική) μάχη της πλατείας. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση στο Σύνταγμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, νέες δημοσκοπήσεις έρχονται στην δημοσιότητα προβλέποντας συντριπτική επικράτηση της ΝΔ.

    Ειδικότερα, δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ) έδινε καθαρό προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24%. Και τα δύο κόμματα έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας τον Απρίλιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταφέρει να μειώσει τη διαφορά κατά μια μονάδα.

    Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής που μένει στάσιμο στο 7%, οριακά πάνω από την Χρυσή Αυγή που υποχωρεί κατά μισή μονάδα και βρίσκεται στο 6,5%. Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο ενισχύει το ποσοστό του κατά μισή μονάδα και μετράται στο 5,5%.

    Η δημοσκόπηση της Pulse επιβεβαιώνει την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis, που τοποθετούσε την διαφορά στις 7,2 μονάδες.

    Εν τω μεταξύ, και νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Innovation Metrisis Poll για την εφημερίδα Παραπολιτικά δίνει προβάδισμα 7,8% στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 20 – 21 Μαΐου, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 30,1% έναντι 22,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, τα ποσοστά είναι 30,9% για τη Νέα Δημοκρατία και 22,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 8,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, το Ποτάμι με 1,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,4%, η Δημιουργία Ξανά με 1,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,1% και η ΜέΡΑ25 με 1%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 2,1%, «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 2,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 10,4%.

    Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση, για τη Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 85% και για τον ΣΥΡΙΖΑ το 51%.

    Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ και αυτό το οποίο μένει να απαντηθεί είναι το εύρος της διαφοράς από τον ΣΡΙΖΑ, στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Για πολλούς αναλυτές ο πήχης τοποθετείται στο 3-4%. Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με λιγότερες από 3-4 μονάδες επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Οκτώβριο και να ελπίζει ότι το νέο κύμα παροχών που ήδη προανήγγειλε, θα ανατρέψει το κλίμα. Μια διαφορά πάνω από 4 μονάδες κάνει το εγχείρημα δύσκολο.

    Όπως και να έχει ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει την μάχη μέχρι τέλους. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες εξήγγειλε αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, ενώ έκανε λόγο και για πρόσθετο «σχέδιο ελάφρυνσης βάσει των δυνατοτήτων της οικονομίας». Στις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές «ψήφο εμπιστοσύνης» στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει «καθαρό αποτέλεσμα», προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

    Με την σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να κερδίσει την τελική μάχη των εντυπώσεων, αν οι οπαδοί του κόμματος κινητοποιηθούν αποτελεσματικά και δώσουν μαζικά το «παρών». Θα στείλει το μήνυμα ότι παρά τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες στηρίζουν το κυβερνών κόμμα και θα το επιλέξουν την ώρα της κάλπης.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε για το τέλος της καμπάνιας του την Θεσσαλονίκη. Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι μετρήσεις δείχνουν καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στην συμπρωτεύουσα και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα -λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από τις επιδόσεις της υποψηφίας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει την εκστρατεία με μια εντυπωσιακή ανοιχτή εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, που θα στείλει το μήνυμα της νίκης. όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, αυτές οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης ή ψήφος δυσπιστίας στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ