• Πολιτική

    Εϊ, εσύ ελεύθερε επαγγελματία, μετά το κότερο, τι θα ψηφίσεις; 

    • Του Γ. Ι. Δημητρομανωλάκη


    Τις τελευταίες ώρες τα εκατομμύρια των ελεύθερων επαγγελματιών και οι οικογένειες τους που ζουν στην Αθήνα (που βιώνουν τις καταστροφές σε όλη την πόλη) και στην επαρχία (που παρακολουθούν από τα digital media) παρακολουθούν άλλοι έντρομοι και άλλοι απαθείς να διαλύεται το κέντρο της πρωτεύουσας και ουδείς δεν τους προστατεύει.

    Βιτρίνες γίνονται θρύψαλα , τοίχοι βάφονται κόκκινοι. Η πόλη ζει στον φόβο και οι πολίτες τρέμουν να κατέβουν στο Σύνταγμα.

    Όλοι αυτοί που εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε έχουν μια μικρή επιχείρηση άραγε τι σκέφτονται; Ποιο είναι το μέλλον τους; Ας δούμε τι έχει συμβεί έως τώρα: 

    1)Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μπόνους στους συνταξιούχους. Τα λεφτά αυτά ανήκαν στον ελεύθερο επαγγελματία που φορολογείται σχεδόν με 80%. Δηλαδή στράγγιξε τον ιδιώτη και την μικρομεσαία και μεγάλη επιχείρηση για να πληρώσει το μπόνους του τέως δημοσίου υπαλλήλου που βγήκε στην σύνταξη στα 50 του χρόνια (Δείτε τον πίνακα στο τέλος του κειμένου).

    2)ΕΠΙ Σύριζα έφυγαν από την Ελλάδα 200.000 νέοι. Βρήκαν άλλες δουλειές στο εξωτερικό.

    Τα παιδιά αυτά βλέπουν ότι στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι η καταδίωξη της παραγωγικής μεσαίας τάξης και της νόμιμης εργασίας, η παγίδευση των εισοδημάτων στη ζώνη της παραοικονομίας και η υφαρπαγή ψήφων διά των κρατικών επιδομάτων.

    3)H κρίση βρήκε την Ελλάδα, το 2010, με φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου ίσες με το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα τα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν λίγο χαμηλότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (32% έναντι 32,3%).

    Στη συνέχεια, χωρίς να αυξάνονται τα έσοδα σε απόλυτα ποσά, αλλά επειδή κατέρρεε ο παρονομαστής του κλάσματος, το ΑΕΠ, η Ελλάδα πέρασε πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, με τη διαφορά να φθάνει στο 2,1%, το 2014.

    Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, δηλαδή στα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειώθηκαν και οι πιο «άγριες» αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, η ψαλίδα άνοιξε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, για να φθάσει τις 5,4 μονάδες, το 2017, όταν στην Ελλάδα τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 39,4% και στον ΟΟΣΑ μόλις 34,2%.

     

    Γηρασμένο κοινό 

     

    Είναι σαφές ότι ο Τσίπρας απευθύνεται σε ένα γηρασμένο κοινό που έχει φυσικά ανάγκη την σύνταξη. Αλλά μόνο σε αυτό. Δίνει παραπάνω συντάξεις αφού πρώτα έχει πάρει τα λεφτά από τον ελεύθερο επαγγελματία και τις επιχειρήσεις. 

    Για πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Το βέβαιο είναι όχι για πολύ.  Η πραγματικότητα είναι σκληρή.

    Εάν πραγματικά ο σημερινός 65 αρης η 70 αρης θέλει να διατηρήσει την σύνταξη του στα σημερινά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια τότε πρέπει να σταματήσουν να του δίνουν έστω και αυτά τα μικρά φιλοδωρήματα.

    Το πορτοφόλι δεν έχει λεφτά αλλά ο πάλι χθες πρωθυπουργός έταξε  νέο χρήμα για τον συνταξιούχο από το υστέρημα του ελεύθερου επαγγελματία και του ιδιωτικού και δημοσίου υπαλλήλου που τώρα εργάζεται. 

    Έταξε πάλι ο πρωθυπουργός για να σβήσει από την μνήμη κότερα, φωτιές και άγρια φορολογία.

    Οι εκλογές της Κυριακής και πολύ περισσότερο οι Εθνικές εκλογές θα καθορίσουν τις εξελίξεις για την επόμενη δεκαετία.  Επομένως θέλει σκέψη και σύνεση…

    Ο καθένας ας αποφασίσει για τον εαυτό του και τα παιδιά του. 

    Πίνακας που δημιουργήθηκε με την συνεργασία της Grant Thornton και του economistas.gr



    ΣΧΟΛΙΑ