• Πολιτική

    Με πολυμέτωπες διπλωματικές πρωτοβουλίες απαντά το ΥΠΕΞ στην τουρκική προκλητικότητα

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας: Τη λίστα επιλογών για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα παρουσιάσει ο Ζ. Μπορέλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Στην καταγγελία της Τουρκίας μέσω πολυμέτωπων διπλωματικών πρωτοβουλιών προχωρά το Υπουργείο Εξωτερικών, εκμεταλλευόμενο τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας των τελευταίων ημερών.

    Έτσι, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, το υπουργείο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην οποία καταγγέλλει την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

    Παράλληλα, το ΥΠΕΞ έστειλε επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στην οποία, μεταξύ άλλων,  τονίζεται πως η τουρκική συμπεριφορά αντιβαίνει τόσο τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ, αλλά και πως δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

    Το ΥΠΕΞ έστειλε επιστολή και  προς τον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).

     Καταγγέλλει, επίσης, την Τουρκία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Καταθέτει επίσης, παράλληλη καταγγελία και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

    Η Ελλάδα προχώρησε και στην Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά. Παράλληλα, ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας.

    Το ΥΠΕΞ προχωρά επίσης στην προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.



    ΣΧΟΛΙΑ