• Πολιτική

    Με αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα απειλεί ο Τραμπ

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Νέες προειδοποιήσεις που αφορούν στην αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

    Σε δηλώσεις του στον αμερικανικό σταθμό CBS, τόνισε χαρακτηριστικά πως η αποστολή στρατιωτικής δύναμης στη Βενεζουέλα «είναι μια επιλογή».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, επίσης, αποκάλυψε ότι απέρριψε πρόταση που του είχε κάνει ο Μαδούρο να συναντηθούν. «Λοιπόν, (ο Μαδούρο) είχε ζητήσει συνάντηση την οποία απέρριψα επειδή είμαστε πολύ μακριά από αυτή τη διαδικασία».

    Τσαβούσογλου: Όσοι υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό πυροδοτούν την κρίση

    Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.

    Η Τουρκία έχει υποστηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε αντίθεση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ και Καναδά και δεκάδες χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την κίνηση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός ηγέτης.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ενισχύσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Καράκας, κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Μαδούρο για να του ζητήσει να παραμείνει ακλόνητος απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικές εξελίξεις».

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό θα έπρεπε αντιθέτως να είχαν εργαστεί ώστε να γίνονταν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

    «Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

    «Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Όχι. Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Η διαφωνία αναφορικά με την κρίση στη Βενεζουέλα πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσινγκτον, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Συρία, τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και τα τουρκικά σχέδια για αγορά ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Roundup: Η ναυαρχίδα της Monsanto-Bayer που διχάζει την Ευρώπη (video)



    ΣΧΟΛΙΑ