Πολιτική

Μαξίμου: Tρέχει να διαψεύσει τα σενάρια για «σαμποτάζ» στην αλλαγή της προεδρικής εκλογής

  • NewsRoom
Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


Όπισθεν ολοταχώς κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βουλή, η οποία μεταφράστηκε ως κλείσιμο του ματιού στο ενδεχόμενο να σαμποτάρει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τη δική του πρόταση για αλλαγή στο άρθρο 32 του Συντάγματος, σχετικά με την προεδρική εκλογή.

Μάλιστα ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναγκάστηκε να διαψεύσει τα ρεπορτάζ των κοινοβουλευτικών συντακτών που αναφέροντας στις δηλώσεις του στη Βουλή, κάνοντας λόγω για «fake news» και κατηγορώντας τους δημοσιογράφους πως διαστρέβλωσαν τα λεγόμενά του.

Στη συνέχεια το ίδιο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τα σενάρια, χαρακτηρίζοντας τα ανυπόστατα, ενώ επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως υιοθετεί fake news.

Παράλληλα, ωστόσο, εγκαλεί τη ΝΔ για πολιτικά παιχνίδια στην «πλάτη» της Συνταγματικής Αναθεώρησης και για επιχείρηση ευτελισμού της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας του πολιτεύματος.

Αναλυτικά η κυβερνητική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.

Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μπλοκάρει την αλλαγή για την προεδρική εκλογή; Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η «μάχη» για την συνταγματική αναθεώρηση – Η κίνηση ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη (upd)