• Top Stories

    Μαξίμου: Με γαλαντομίες και υποσχέσεις ξορκίζουν τη βαριά ήττα

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Με γαλαντομίες και υποσχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ανατάξει το κλίμα και να πάει στις εκλογές καταφέρνοντας δύο μεγάλους στόχους, το κλείσιμο της ψαλίδας από τη ΝΔ και την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλο κόμμα.

    Παρά το γεγονός ότι δημοσίως οι δημοσκοπήσεις απαξιώνονται, το Μέγαρο Μαξίμου μελετά προσεκτικά τα αποτελέσματα και αγωνιά να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες πιο δυνατός από ό,τι δείχνουν ως τώρα οι έρευνες κοινής γνώμης.

    Όποτε κι αν προκηρυχθούν τελικά οι εκλογές -τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει πάλι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Μάιο- ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει ένα κατάλογο δράσεων με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, ανεξαρτήτως εάν αυτός μπορεί να φέρνει σε ισορροπία τρόπου τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

    Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει στην φαρέτρα της τη μη περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, τη χορήγηση για τρίτη χρονιά του κοινωνικού μερίσματος, εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις, αυξήσεις σε μισθούς και σειρά άλλων παροχών.

    Στη λίστα των παροχών προστέθηκε και το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης, που μπήκαν στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η επαναφορά τους δεν θα αφορά όλους, αλλά θα έχει εισοδηματικά κριτήρια.

    Πιθανό είναι η κυβέρνηση να επεξεργάζεται το σενάριο να μετατρέψει το κοινωνικό μέρισμα σε θεσμοθετημένο 13ο μισθό και σύνταξη για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι θα είναι, δηλαδή, όσοι σήμερα λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα, αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το ποσό που θα λαμβάνουν.

    Τα σχέδια για τα παραπάνω αποκάλυψε σε ραδιοφωνική συνέντευξη η πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Θα δημιουργήσει κι ένα πρόκριμα για τα επόμενα χρόνια, εφόσον η χώρα θα συνεχίζει με ικανή ανάπτυξη και χωρίς προβλήματα, να υπάρξουν και πιο θεσμικές παρεμβάσεις. Υπονοώ για 13η σύνταξη κ.λπ. πιο μόνιμων καταστάσεων. Το κοινωνικό μέρισμα που θα βγαίνει κάθε Νοέμβρη θα μπορούσε ενδεχομένως -και η προσδοκία είναι να το πραγματοποιήσει η κυβέρνηση- να μετατραπεί σε κάτι θεσπισμένο. Να μετατραπεί δηλαδή σε ένα δικαίωμα και όχι σε μια κυβερνητική διάθεση σε ετήσια βάση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: «Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ αφορά ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα «όπλα» το Μαξίμου: «Εμείς αποφασίζουμε για τους κληρικούς» – Μετατρέπει σε νομοσχέδιο την αρχική συμφωνία!



    ΣΧΟΛΙΑ