• Πολιτική

    Μαρκ Έσπερ (ΗΠΑ): Η αγορά των S-400 υπονομεύει την ασφάλεια του NATO

    S-400

    S-400


    Σταθερός στη θέση του πως η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ΗΠΑ με ματαίωση της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 εμφανίστηκε ο προταθείς για επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.

    «Η Τουρκία είναι ένας παλιός και σημαντικός σύμμαχος, ωστόσο η επιδίωξη της να αποκτήσει τους S-400 υπονομεύει την ασφάλεια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε στις γραπτές απαντήσεις που κατέθεσε ο Έσπερ, στα ερωτήματα που του έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής για ζητήματα ενόπλων δυνάμεων του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Ο Έσπερ προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά βομβαρδιστικά πέμπτης γενιάς F-35 σε περίπτωση που αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές σε όλα τα επίπεδα, ότι αν η Τουρκία αποκτήσει τους S-400, τότε δεν θα πάρει τα F-35», υπογράμμισε ο Έσπερ.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα σε τέτοιους τομείς όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.



    ΣΧΟΛΙΑ